Annonse


– De later som de er oss

Fredag 21. mars stengte Tyrkia Twitter. Og torsdag i uka som gikk stengte de også YouTube.

Korrupsjonssamtaler
Årsaken til stengingen til Twitter-stengingen var YouTube-klipp som angivelig dokumenterer korrupsjon i påståtte samtaler mellom den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan og hans sønn.

Twitter ble imidlertid åpnet igjen onsdag i forrige uke etter en rettskjennelse. Men YouTube forblir stengt, denne gangen fordi det angivelig finnes videoer der som skal gjengi regjeringssamtaler om Syria.

Kortvarig glede
Kort tid eter stengingen av Twitter fant tyrkere flest ut at de kunne bruke Googles DNS for å komme rundt forbudet.

Annonse


Men denne gleden varte ikke lenge. Tyrkia tvang sine nettleverandører til å sperre, slik at bare de som koblet seg til en VPN-tjenestene kunne komme inn.

– Kapret tjenestene
Nå hevder Google at regjeringen via nettleverandørene kapret DNS-tjenestene deres.

I en melding som er lagt ut på Googles sikkerhetsblogg heter det følgende:

Vi har mottatt flere troverdige rapporter og fått bekreftet via egne undersøkelser at Googles Domain Name System (DNS)-tjenesten har blitt avskåret av de fleste tyrkiske ISPer (Internet Service Providers). 

En DNS-server forteller datamaskinen din adressen til en server du er på jakt etter, på samme måte som du kan slå opp et telefonnummer i en telefonkatalog. Google driver DNS-servere fordi vi mener at du skal være i stand til raskt og sikkert å finne veien til den vertsmaskinen du leter etter, det være seg YouTube, Twitter eller andre ting. 

Men tenk om noen hadde byttet ut telefonkatalogen med en som så ganske lik ut, bortsett fra at  enkelte oppføringer viste feil telefonnummer? Det er egentlig det som har skjedd: Tyrkiske ISPer har satt opp servere som later som de er Googles DNS-tjeneste.

Overvåker meninger
I så fall kan dette ha skjedd fordi den tyrkiske regjeringen ønsker å spionere på de som vil se YouTube-innholdet som forårsaket stengingen.

Om det er tilfelle havner Tyrkia i samme klasse som Kina, som driver omfattende og hemmelig overvåking av landets nettbrukere for å kartlege deres politiske meninger.

Kilder:
Google
Renesys
​Daily Mail
The Register
The Verge
CNet

Annonse