Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Å blokkere nettsider strider ikke mot EUs prinsipper, slår EU-domstolen fast. (Ill.: Jeffrey Blackler/Alamy/All Over Press)

– Greit å blokkere piratsider

Strider ikke mot EU-reglene.

Debatten om blokkering av The Pirate Bay og andre nettsteder som gir folk direkte eller indirekte tilgang til filmer, musikk, spill og andre ting som legges ut uten opphavsmennenes tillatelse har tatt en ny vending.

-Greit å stenge
For nå har EUs høyeste juridiske instans bestemt at dette virkemiddelet er helt greit, forutsatt at nasjonen det gjelder har åpnet for det i sitt lovverk.

I dommen heter det at det ikke er noe i veien for at nasjoner kan blokkere nettsider, forutsatt at de ikke fratar brukerne muligheten til å tilegne seg materialet på lovlig vis.

– Kan velge andre løsninger
Samtidig åpnes det for at de enkelte EU-nasjoner fortsatt kan velge andre virkemidler i kampen mot piratvirksomhet og ulovlig fildeling.

Prinsipiell betydning
Dommen har viktig prinsipiell betydning, siden enkelte (blant annet Piratpartiet, som har to svenske representanter i EU-parlamentet) har hevdet at blokkering av nettsider strider mot EUs prinsipper om ytringsfrihet.

Nå er det altså slått fast at så ikke er tilfelle.

Kilde:
Wall Street Journal

Stikkord: eu, fildeling