Annonse


– Send dine data via Finland

Mikko Hypponen (45) er CRO (Chief Research Officer) i det finske sikkerhetsselskapet F-Secure.

Frittalende finne
Han er kjent for å være svært frittalende, og kommer ofte med utspill som skaffer ham og selskapet hans muligens lukrative overskrifter.

I dag gjestet han Paranoia-konferansen i Oslo, der vi fikk en 20 minutters prat med ham på tomannshånd.

Trakk seg fra konferanse
Like før jul trakk seg fra RSA Conference fordi selskapet RSA skal ha mottatt 10 millioner dollar fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, og siden har han vært en skarp kritiker av USAs overvåkingsvirksomhet.

Annonse


Men unyansert kan ingen beskylde den sindige og kunnskapsrike finnen for å være.

Nei til masseovervåking
Tvert i mot foretrekker han å bli overvåket av et (tross alt) demokrati som USA framfor diktaturer som Kina, Syria eller Nord-Korea. Og han mener at 
målrettet overvåking mot terrorister og kriminelle er greit nok.

Men han reagerer, som han sier, «når de prøver å overvåke mora mi».

Masseovervåking som rammer uskyldige er ikke greit. Og det er her Hypponen komme rinn med løsninger for deg og meg.

VPN via Finland
Han viser stolt fram mobiltelefonen sin (men prøver ikke å skjule PIN-koden, noe vi kanskje hadde ventet fra en sikkerhetsproff ), der Freedome er installert.

Freedome er en VPN-løsning der data går via tredjepart. I dette tilfelle F-Secures server i Finland.

– Nøytralt land
– Vi kan naturligvis ikke gi noen absolutt garanti. Men Finland er i motsetning til Norge et nøytralt land, uten tilknytning til NATO eller andre forsvarsallianser. Samtidig har vi fått gode lover på plass. Det gir stor sikkerhet for at ingen kan følge med.

Sier Hypponen, som for øvrig brukte mye tid under sitt Paranoia-foredrag på å vise hvor tett Sverige (som riktig nok også er et nøytralt land, og i likhet med Finland medlem av EU) med sin FRA-lovgivning er knyttet til USA og NSA.

Velg din egen IP
En hyggelig bonus som Freedome har felles med andre VPN-løsninger er at du fritt kan velge hvilket land IP-adressen din skal komme fra. Dermed kan du se NRKs nett-TV i utlandet (krever norsk IP), Netflix’ amerikanske versjon og laste ned TV-serier fra iTunes som bare briter etter planen skal ha glede av.

– Du kan jo bruke TOR, eller en eller annen av de lugubre tjenestene du finner på porno- og fildelingssider. Men vi er et selskap som står ansvarlige overfor kundene. jeg tror jeg kan si at vi er tryggere enn det meste annet der ute.

F-Secure har i tillegg laget sin egen nettlagringsløsning kalt younited.

Hvem er Snowden?
Hypponen er uten tvil en tilhenger av personvern og datasikkerhet. Men han er ingen uforbeholden Snowden-hyller.

– Jeg har prøvd å kontakte Edward Snowden, men har så langt ikke lykkes med å få tak i ham. Det han har gjort, har utvilsomt gitt ham en voldsom makt. Men han er ikke mektigere enn Obama, og vi har jo ingen garanti for at han ikke jobber for noen andre enn seg selv.

– Ja, vi skremmer
Mange beskylder F-Secure og deres konkurrenter for å skremme oss i håp om å selge sikkerhetsløsninger. 

Det er Hypponen helt enig i.

– Selvsagt har vi egeninteresse av å skape et skremmebilde. Noe annet ville jo være merkelig. Men det er også viktig å få fram at vi ligger på etterskudd. Vi kan først tilby en løsning når et problem er lokalisert og avdekket. Spådommer av typen «neste år vil tre millioner bankkunder bli angrepet» har jeg ingen tro på.

USB med sender
Hypponen trakk under sitt foredrag i Oslo fram det ene eksempelet mer utrolig enn det andre på hvordan statlig etterretning kan jobbe.

Hvordan kan du for eksempel vite at en USB-kabelen som følger med den nye skriveren din ikke inneholder en mikroskopisk radiosender som overfører alt du gjør selv om du ikke er koblet til nettet?

Vergeløs mot James Bond
Han mener dystert nok at om noen med ubegrensede ressurser og teknisk spisskompetanse virkelig er ute etter deg, så klarer de å ta deg til slutt.

– Du kan ikke forsvare deg mot James Bond. Om regjeringen ønsker å drepe deg, så dreper de deg.

 

 

 

Annonse