Annonse


– Her har dere den #%[email protected] laptopen deres!

For 16 år siden kjøpte oljearbeideren Richard Durkin en bærbar PC i en butikk i Aberdeen, Skottland.

– Hva, ikke modem?
Selgeren forsikret ham om at det var modem om bord, slik at han kunne komme seg på nettet (ingen selvfølge i 1998).

Da han kom hjem og åpnet esken, skjønte han at han trengte eksternt modem.

Full seier etter 16 år
Dermed startet en lang og kronglete vei gjennom rettsapparatet som i dag endelig endte med full seier til Durkin i selveste Supreme Court (britenenes høyeste rettsinstans, tilsvarende Høyestrett her hjemme).

Annonse
Høyestrett ga Durkin rett på alle punkter og dømte hans motpart til å betale ham 8000 pund (om lag 79 500 kroner) i erstatning, slik at han kan kjøpe seg ny PC og vel så det (PCen kostet 1499 pund – om lag 15 000 kroner etter dagens kurs).

Nektet å ta den tilbake
Nå skal det sies at det ikke lenger var butikken Durkin kjempet mot. Da han kom tilbake med PC-en, nekter butikken først å ta i mot den og gi tilbake de femti pundene han hadde betalt i depositum.

Dette gikk butikken senere med på.

Låne-trøbbel
Men det Durkin ikke visste, var at han hadde tatt opp et dyrt forbrukslån for å betale for PC-en. En PC han altså ikke ville ha, og som han for lengst hadde returnert.

Da betalingene uteble, hevnet banken seg ved å gi ham betalingsanmerkning. Noe som igjen førte til at han ikke fikk lån da han senere ville kjøpe seg en bolig i Spania.

Dette og mere til fant retten så graverende at de ga banken en smekk.

– Seier for alle forbrukere
– Denne dommen er en stor seier for alle forbrukere, og jeg er stolt over å ha vært den drivende kraften bak den, uttalte
Durkin etter at dommen falt.

En liten bismak har seieren likevel.

Fikk først 1,2 millioner
For Durkin fikk først tilkjent 116 000 pund (om lag 1,2 millioner kroner) i erstatning i en lavere rett.

Men saken ble anket, og dermed endte han opp med et betydelig lavere beløp. Men altså likevel nok til å kjøpe seg en ultra-fet laptop han forhåpentligvis blir fornøyd med – endelig.

Banken HFC, som sto for det ulykksalige lånet, tar dommen til etterretning og er glade for at saken nå endelig er ute av verden. 

Kilder:
BBC
The Telegraph
The Independent
Mirror

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse