Annonse


Dette skjermkortet koster 18 000 kroner

Nvidias nye toppkort for de aller mest ihuga grafikkentustiastene koster intet mindre 18 000 kroner.

Møt den nye kongen
​GeForce GTX Titan Z er navnet på kortet som er en oppfølger til GTX Titan. Sistnevnte kan handles i norske nettbutikker til rett over 7000 kroner, en stiv pris, men nå er det altså en ny konge på haugen.

Dette er en to-GPU-løsning (Kepler), noe som betyr at den leverer hele 5760 CPU-kjerner. Begge GPU-ene kjører på samme klokkehastighet.

Nnidia-sjef Jen-Hsun Huang viser stolt frem Titan Z for første gang. (Ill.: Nvidia)

Et dynamisk samarbeid
Takket være en dynamisk ytelses-balansering, hevder Nvidia at de to brikkene jobber sammen slik at flaskehalser ikke oppstår.

Annonse
TItan Z har utrolige 12 GB RAM.

Ifølge Nvidia er kortet laget for neste-generasjons 5K (vi har jo ikke engang entret 4K æraen ordentlig) og fler-skjerms-gaming.

Oppfølgeren til Maxwell heter Pascal
Men Nvidia stoppet ikke med et helt vanvittig monster-kort: De ville også snakke om hva de skal drive med de neste årene.

GPU-brikken Pascal fra Nvidia. (Ill.: Nvidia)

Maxwell er oppfølgeren til Kepler (Kepler er å finne i Titan Z). Maxwell kommer i år, og det har vært kjent en god stund.

Det som ikke har vært kjent er hvilken GPU-brikke som skal ta over for Maxwell. Navnet er Pascal, oppkalt etter matematikkeren Blaise Pascal.

Det skal implementeres tre nye teknologier i Pascal: stacked DRAM, forent minne og NVLink.

De første Pascal-skjermkortene kommer i 2016.

Tre viktige nyvinninger
Ved å presse DRAM-modulene enda tettere og gjøre dem en del av den samme flaten som GPU-en, får sistnevnte kjapp tilgang til informasjon fra minnet. Dette gjør kortet kjappere, rett og slett.

Forent minne gjør det enklere å lage applikasjoner som drar bedre nytte av begge GPU-ene, og CPU-ene. CPU-en får tilgang til GPU-minnet, mens GPU-en får tilgang til CPU-ens minne. På den måten kan utviklere allokere ressursene slik de selv ønsker.

Sist, men ikke minst: NVlink (mer her). NVlink muliggjør en kjappere tilkobling mellom CPU og GPU slik at mer informasjon kan behandles på kortere tid. Informasjonsflyten økes fra 16 (PCi Express 3.0) til utrolige 80 GB i sekundet.

Portal kommer til Nvidia Shield. Samtidig kutter Nvidia prisen på spillkonsollen til 199 dollar. Konsollen er ikke offisielt lansert i Norge, men importeres blant annet av iT24.no og Digital Impuls til 2400 kroner. (Ill.: Nvidia)

Nvidia kunngjorde også at de kutter prisen på Nvidia Shield til 199 dollar (1200 kroner) – det er et kutt på 50 dollar.

Det er også en spesial-versjon av Portal på vei til selskapets håndholdte.

NVlink enkelt forklart. (Ill.: Nvidia)

Kilde:
Nvidia

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse