Turkey: Government in bold move blocks Twitter to end corruption leaks

Annonse


Øker voldsomt etter stenging

Fredag ble det kjent at Tyrkia hadde stengt Twitter etter at lydopptak og dokumenter som angivelig beviser korrupsjon i kretsen rundt statsminister Tayyip Erdogan ble lagt ut på blant annet Twitter, Facebook og YouTube.

Økte med 130 prosent
Nå viser det seg at Twitter-bruken blomstrer som aldri før i Tyrkia, på tross av stengingen.

Ifølge Twitter selv skal det ha vært en økning på hele 130 prosent fra Tyrkia i forhold til antallet Twitter-meldinger før stengingen.

Bedre enn SMS
I begynnelsen skjønte de fleste at myndighetene bare hadde stengt tilgangen via det tradisjonelle nettet, og at de hadde glemt SMS-muligheten.

Annonse
Men så fant folk ut at de kunne bruke bedre metoder for å komme rundt forbudet.

DNS-numre på valgplakater
Snart dukket numrene  8.8.8.8 og 8.8.4.4 opp på husveggene i Istanbul og andre store byer i landet. Dette er alternative DNS-adresser fra Google som fortsatt var åpne for Twitter.

Til og med på valgplakatene for regjeringpartiet dukket numrene opp.

VPN-app
DNS-muligheten ble blokkert raskt, men de tyrkiske tvitrerne ante råd.

HotSpot Shield tilbyr gratis VPN, der du altså lar trafikken gå via en proxy-server i utlandet som ikke omfattes av blokaden.

300 prosent opp
Appen deres ble ifølge Wall Street Journal lastet ned 270 000 ganger i løpet av 12 timer. Det normale er ca. 10 000 nedlastinger i døgnet.

Og fredag økte antallet nye kontoregistreringer med 300 prosent. Langt de fleste kom fra Tyrkia.

Anbefaler TOR
Men det finnes også andre metoder. Nettrettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation anbefaler tyrkere å laste ned TORs nettleserpakke.

TOR er en av de mest brukte anonymiserings- og VPN/Proxy-tjenestene og er kjent for å være så godt som umulig å stoppe eller overvåke.

Eplekjekk statsminister
Statsminister Erdogan var full av selvtilleitt på egne og nasjonens vegne da han omtalte Twitter-bokaden på et møte i byen Bursa i forrige uke, der tusenvis av hans tilhegnere var tisltede.

– Verdenssamfunnet kan si ditt eller datt. Jeg bryr meg ikke i det hele tatt. Alle vil se hvor mektig Den tyrkiske republikken er, sa han.

Nå viser det seg altså at han kan gjøre hva han vil, uten at nettbrukerne bryr seg nevneverdig om det.

Kilde:
The Register

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse