Annonse


Nå slipper vi snart å skrive også

Mandag skjedde det som kanskje ikke er noe stort skritt for menneskeheten, men i hvert fall et veiskille for journalistikken.

Måtte ut raskt
For da et jordskjelv rammet Los Angeles mandag, hadde ikke den tradisjonsrike amerikanske storavisen Los Angeles Times tid til å sette en reporter på saken.

Nyheten måtte ut, leserne måtte informeres og advares raskt.

Tok tre minutter
Ved hjelp av en algoritme som ble laget av journalisten og programmereren Ken Schwenke kunne et program generere en automatisk artikkel basert på seismiske data fra USAs geologiske institutt (US Geological Survey), nyhetsbyråer som var tidlig ute og andre kilder man gjerne stoler på når det skjer ting som dette.

Annonse
Det tok ifølge Schwenke tre minutter fra de første meldingene om jordskjelvet tikket inn i redaksjonen til en ferdig artikkel lå ute på nett.

Slik ble den
Her er artikkelen i sin helhet (oversatt via Google Translate og fikset på av oss. Amerikanske miles er omregnet til kilometer uten desimaler):

Et grunt jordskjelv med styrke 4,7 ble rapportert mandag morgen fem miles fra Westwood, California, ifølge US Geological Survey. Skjelvet skjedde om lag kl. 06:25 stillehavstid i en dybde på 8046 meter. 

Ifølge USGS lå episenteret 10 kilometer fra Beverly Hills, California, 11 kilometer fra Universal City, California, 11 kilometer fra Santa Monica, California og 560 kilometer fra Sacramento, California. De siste ti dagene har det ikke vært noen jordskjelv på mer enn 3,0 eller større med senter i nærheten. 

Denne informasjonen kommer fra USGS jordskjelvvarslingstjeneste og denne artikkelen ble opprettet av en algoritme som er skrevet av forfatteren.

(Den fulle dekningen av jordskjelvet i LA Times finner du HER)

– Gjør jobben mer interessant
Våre kolleger i redaksjonene rundt om i landet kan imidlertid puste lettet ut. For Schwenke mener absolutt ikke at algoritmen hans vil ta jobben deres.

– Dette tar ikke jobben fra noen journalist. Tvert om gjør det journalistens jobb mer interessant sier han til det amerikanske nettmagaisnet Slate.

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse