Annonse


– Har ikke rett til å fjerne

YouTube har som kjent et system der utvalgte brukere de stoler på (såkalte «klarerte varslere») får lov til å be om å få fjernet videoer.

Privatpersoner?
Hvem disse er, får vi trolig aldri vite.

Men vi har i hvert fall svevd i den villfarelse at det dreier seg om fornuftige privatpersoner som er i stand til å se forskjell på en god latter og en hatefull, støtende film.

Hysj-briter fikk tilgang
Nå viser det seg imidlertid at også myndigheter kan få slik tilgang.

Annonse
Ifølge Financial Times (krever abonnement) har det britiske politiets hysj-organ for Internett-saker, U.K. Metropolitan Police’s Counter Terrorism Internet Referral Unit fått flaggstatus av YouTube.

– Bare vi kan fjerne
Google, som eier YouTube, sier på sin side at de selv er de eneste som kan fjerne videoer, og at de klarerte varslerne bare er det navnet tilsier, nemlig brukere som har rett til å varsle, og som vil bli tatt spesielt hensyn til.

– Enhver antydning om at en regjering eller noen annen gruppe kan bruke disse flagge-verktøyene til å fjerne YouTube-innhold selv er uriktig, sier en Google-talsperson til Financial Times-konkurrenten Wall Street Journal.

200 utvalgte
Ifølge Wall Street Journals kilder teller det eksklusive vaslerkorpset bare 200 personer. Disse kan maksimalt varsle om 20 videoer hver om gangen.

Kildene hevder at under 10 av de 200 representerer regjeringer eller frivillige organisasjoner. Blant de siste er internasjonale grupper med samme type formål som Redd Barna og Antirasistisk Senter (selv om vi ikke vet om disse faktisk er med).

 

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse