– Sorry, vi mistet 3 milliarder

Sjefen for den fallerte BitCoin-børsen Mt.Gox, Mark Karpeles, gå onsdag endelig lyd fra seg etter at tjenesten plutselig forsvant fra nettet.

Nå har han også lagt ut en melding der han ber om konkursvern og som forklarer Mt.Gox’ finansielle situasjon.

Totalt tap på 3 milliarder
I meldingen, som er oversatt fra japansk, går det fram at 750 000 Bitcoins til en anslått verdi av 446 millioner (om lag 2,7 milliarder norske kroner) er søkk vekk.

I tillegg er 100 000 av selskapets egne BitCoins forsvunnet.

Annonse


Det gjør det totale tapet til rundt en halv milliard dollar, eller litt over 3 milliarder norske kroner.

– Programvarefeil årsaken
Karpeles forklarer kjempetapet med en programvarefeil som gjorde at transaksjonene bare kunne fullføres delvis, og at dette kan ha blitt utnyttet av hackere til å ta ut verdier urettmessig.

Mye tyder på at den tekniske kompetansen innad i selskapet kanskje ikke har vært den beste.

– Totalt amatørskap
I en grundig artikkel i The Daily Beast torsdag i forrige uke går det fram at vi nærmest har med det totale amatørskap å gjøre.

Ifølge avisen er det dette, og ikke ikke ekstern kriminell aktivitet, som er årsaken til børsens fall og enorme pengesluk.

Knekk i troverdigheten
Mt.Gox sto april i fjor for hele 70 prosent av BitCoin-handelen, men de siste månedene har andre aktører for en stor del overtatt.

Det gjenstår imidlertid å se om disse er proffere, og det er liten tvil om at BitCoin som virtuell valuta har fått seg en alvorlig troverdighetsknekk med Mt.Gox-saken.

Les også: Bitcoin borte i kjent sikkerhetshull (digi.no)

Annonse