Annonse


Slik fungerer anti-NSA-mobilen

Barcelona (ITavisen:) Blackphone er mobilen som setter sikkerhet først, men særlig sexy er den ikke.

Alle bilder: Trond Bie/ITavisen.no.

Er egen server nok?
Det som skiller selskapet fra konkurrentene er et helt spesielt fokus på sikkerhet. Et smart valg vil nok mange si, etter
overvåkningsskandaler på rad og rekke de siste årene.

Blackphone gjør i hovedsak to ting: Krypterer informasjon via egne servere når man bruker selskapets egne kommunikasjons-apper (de lover at alle sendte meldinger slettes fra serverne når de er levert og lest, men vi vet at NSA har teknologi som snapper om informasjonen til og med før den er levert), og leverer mobilen med en app som gir deg kontroll over hva alle installerte apper gjør, og har tilgang til.

Annonse
Gratis i to år
De krypterte appene er Silent Phone, Silent Text og Silent Contacts. Du må betale for disse etter en gratis-periode på to år, men man får også VPN fra Disconnect, og sikker skylagring fra SpiderOak. Mobilen leveres også med Smart WiFi Manager. Med denne kan du slette alt innhold om den blir stjålet.

Spørsmålet er selvsagt: Hvordan kan vi vite at NSA ikke også stikker sugerøret sitt ned i Blackphones servere? Det kan vi jo ikke. Men det er klart sikkerheten økes betraktelig uansett når man er ute blant folk på åpne WiFi-nett (og man bruker Blackphone-appene).

Se Blackphones-representant demonstrere:

Server-tjeneste og app
Mange Android-apper rasker med seg langt flere rettigheter enn hva som er nødvendig for at de skal fungere. Med Blackphone er det lett å holde oversikt over dette, og stenge tilgang om man ønsker.

Selvsagt kan du også installere hvilke som helst Android-apper, men disse kommuniserer med resten av verden som en hvilken som helst annen Android-mobil gjør.

Sikkerhet er kjedelig, men viktig
Det er jo flott med ekstra sikkerhet, men selger det? Vi vet ikke. Sikkerhet er kjedelig og noe vi allerede må hanskes med på en kronglete måte hver eneste dag. Titalls passord over alt, og månedlige oppdateringer av mobiler, nettbrett og PC-er.

Dette er mobilen for bedriftsmennesker, og tekno-entusiaster, som virkelig setter sikkerhet høyere enn noe annet.

Spesielt fordi den heller ikke er billig: 629 euro (5222 kroner). Det finnes kun èn modell, og den kan bestilles fra nettbutikken – selskapet sender til Norge, og den støtter norske telebånd.

De sendes ut i juni.

Spesifikasjoner:

* 4.7″ HD IPS
2 GHz Quad Core CPU
* 2 GB RAM
* N-WiFi
* 16 GB
lagringsplass
* LTE HSPA+
* 8 (blitz) og 2 MP-kameraer

Zimmermann
En arvtager til BlackBerry? kanskje. Presseoppmøtet rundt Blackphones stand var relativt hektisk i forhold til størrelse og posisjon på messegulvet, men selskapet har jo akkurat startet opp, så vi får se.

At skaperen av PGP, Phil Zimmermann, er med på laget gir dette nye selskapet den nødvendige kredibiliteten – så får vi se hvor høyt forbrukere setter sikkerhet. Nok til å dumpe sin nåværende favorittmobil? Tvilsomt, men Blackphone kan være inne på noe her.

Kanskje en NSA-skandale og en lekrere modell nummer to er det som skal til?

Appene som kommuniserer mot Blackphone-serverne:

Sikkerhetsappen som gir deg kontroll over hva Android-apper får lov til:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse