Annonse


Android er ikke så åpent som du tror

Android markedsføres som et helt åpent operativsystem som alle kan gjøre hva de vil med.

– Åpent, men bare om du gjør dette
Men det er ikke så lett som man tror. For selv om Android kan formes slik Amazon gjør med Kindle, er dette unntaket og ikke regelen, og var trolig kun mulig etter at Amazon og Google kom til enighet.

For saken er den at Google har veldige detaljerte krav for hvordan Android skal fungere og se ut på mobiler fra selskap som Samsung, Sony, HTC og LG om disse selskapene ønsker viktige Google-apps som Play Store, noe de selvsagt er helt avhengige av.

De konfidensielle dokumentene kalles «The Mobile Application Distribution Agreement», men omtales ofte som MADA.

Annonse
Du finner Google og HTCs Android-kontrakt i sin helhet her.

Samsung-kontrakten leser du her.

Dokumenter fra rettsak avslører
Dokumentene avsløres samtidig som det har blitt kjent at Google skal låse Chrome 33 til kun å tillatte installasjon av utvidelser fra Chrome Nettmarked.

Det er dokumenter fra en rettsrunde mellom Google og Oracle fra 2012 som nå avslører søkegigantens svært sentrale rolle, selv om de ikke alltid har vært med på utviklingen av selve håndsettetene, som med Nexus-serien.

Bruker den suverende markedsposisjonen
Selv om dokumentene som avslører disse kravene teknisk sett ikke lenger gjelder (de gikk ut desember 2012), hevder The Wall Street Journal at Google fortsatt praktiserer lignende kontroll ovenfor sine OEM-partnere. Disse kontraktene er dessverre ikke avslørt enda, ei heller detaljene om hva Google krever.

Det er dog ingen grunn til å tro at Google har gjort kravene mindre rigide.

For dette styrker lekkasjen om at Google bruker sine makt som tjeneste- og søkeleverandør for å tvinge Samsung til å roe ned på egne skall og apper – et grensesnitt (TouchWiz) som gir Google mindre synlighet på Android-mobiler.

Uten Google Play Store er ikke Android verdt mye for 90 prosent av brukerne. Google krever foruten søk og Play Store, at følgende apper er forhåndsinstallert (per kontrakten fra 2012):

* Google Maps
* YouTube
* Google Calendar
* Gmail
* Google Talk

Dette krever Google
Ifølge dokumentene krever Google, HTC og Samsung i akkurat denne saken, at mobilene til de to selskapene kommer installert med Google-apper og at Google er standard søkemotor for alt nettinnhold. Det er også et krav at Googles lokasjonsovervåker installeres for brukeren.

Google går også enda lenger: de krever nemlig at enkelte helt sentrale apper i Android-universet, inkludert app-butikken Play Store, må være nærme hoved-startskjermen.

EU skal granske Android
Saken er langt ifra avsluttet etter denne avsløringen. EU melder nemlig at nå som de er ferdige med, og har kommet til enighet med Google om søkevilkår i EU-områdene, så står Android for tur til å bli nøyere gransket. 
EUs Android-gransking startet sommeren 2013 (Digi.no).

Det blir svært spennende å se om Google snart blir tvunget til å gjøre endringer i måten de forholder seg til sine Android-partnere på.

Kanskje blir selskap som Sony, Samsung og LG fritatt fra å måtte installere Play Store, og istedet lage egne app-bibliotek som differensiere dem fra konkurrentene – for ikke å snakke om brukergrensesnitt. Om dette er en positiv ting for forbrukerne hva angår opplevelsen av å bruke produktene, det er en helt annen sak.

Les også: Dette er trolig Samsungs nye S5-grensesnitt.

 

Kilder:
WSJ
Benedelman.org

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse