Annonse


Her avslører han hva som er på innsiden

De aller fleste må vente til april om de velger å bestille fra Apples norske nettbutikk (les: dødelige forbrukere), men dette er ikke et forbrukerprodukt, selv om det ser ut som et dyrt skryteprodukt.

Den ser langt fra «useriøs» ut, men samtidig veldig klar til å posere. Dette er ikke maskinen man kaster under pulten og hviler beina på.

Den lekreste B2B-maskinen
For når Humac inviterte oss til å ta en liten titt på Apples nye Mac Pro, la de ikke skjul på at de som Premium Reseller av Apple-produkter prioriteres foran Apples nettkunder, om ikke når det kommer til forbrukerprodukter, så i hvert fall helt nye Mac Pro.

Det er solgt mellom 60 til 100 maskiner til norske bedriftskunder, og noen få til privatpersoner. NRK var en av de første som skaffet seg en eller flere maskiner.

Annonse


Det er nemlig få av dem. Så få, at du som vanlig nettkunde må vente til april for neste leveranse. Det må ha kommet noen bestillinger, for det er ikke mange dagene siden mars var forventet leveringsmåned.

Men igjen; denne maskinen er tuftet på lyd-produsenter, arkitekter, videopersoner og alle andre som vet eller tror de trenger denne glinsende sylinderformede-maskinen som har en startpris på 25 990 kroner.

Harddisken. Den løsnes med èn skrue. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Slik skal den ligge i rack med andre maskiner (men med skallet på). (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Seks porter, 36 muligheter
Aluminiumen, eller retter sagt, det som er sprayet over den igjen, reflekterer så sterkt, selv under svake lysforhold, at det nesten er vanskelig å se for seg at 
profesjonelle brukere koble 36 enheter til den.

For de seks Thunderbolt 2-inngangene på baksiden kan servere nøyaktig så mange enheter samtidig. Humac skryter også fælt av at den kan tegne et hav av effekter på 4K-video i sanntid uten å hikke.

Thunderbolt 1 og 2 kan forøvrig brukes til å koble Mac Pro-maskiner for å skape et eget privat nettverk. Nyttig på kontoret for filutveksling.

Det nye kjølesystemet skal visstnok være veldig bra. Det fungerer slik at en trekantet sylinder festet vertikalt på innsiden sørger for å fordele luften som suges opp fra bunnen. Det brukes her èn vifte, og ikke åtte som på gamle Mac Pro. Luften trekker ut på toppen.

For ytterligere å holde støynivået på et lavt nivå, er den som mange andre maskiner smart nok til å delegere ytelse til CPU og/eller GPU bare når det er nødvendig.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Apples sans for detaljer er med i dette Pro-produktet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Størrelsesforhold. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Diskene er viktige
Men så er det heller ikke normal maskinvare i denne. Det brukes nyeste generasjon PCIe-flashlagring med eSata-tilkobling. Den billigste konfigurasjonen har 256 GB med slik lagring.

Dette er en løsning som er en god del kjappere enn SSD-en til Sata 2-grensesnittet du har i maskinen hjemme.

Spesifikasjonene på akkurat denne maskinen hadde ikke Humac siden den var lånt av Apple, men det spiller ingen rolle for det ble ikke kjørt noen ytelsestester. Litt synd, for vi kunne likt å se denne arbeide med 4k-video. HDMI 1.4-støtte er jo selvsagt med.

Ønsker du som virkelig proff-bruker å kjøre flere Mac Pro sammen i et servermiljø må du vente på tredjepartstilbehør som gjør det mulig å legge boksen vannrett. 

Disker fra tredjeparts-produsenter ventes i tredje kvartal i år.

To vanlige modeller
Mac Pro leveres i to basis-oppsett, men kan ytterligere konfigureres for de mest kresne brukerne.

* Fire- og seks-kjerners-spesifikasjoner:

3,7 GHz firekjerners Intel Xeon E5-prosessor

12 GB 1866 MHz DDR3 ECC-minne

To AMD FirePro D300, hver med 2 GB GDDR5 VRAM

Seks:

3,5 GHz sekskjerners Intel Xeon E5-prosessor

16 GB 1866 MHz DDR3 ECC-minne

To AMD FirePro D500, hver med 3 GB GDDR5 VRAM

256 GB PCIe-basert flashlagring

Krom og poseringsvillig. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Med og uten skall. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Liten, og med en vekt på mellom 2 og 3 kg. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Åjada den glinser. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Luftehull for GPU-en som er festet på den andre siden av hovedkortet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

En naken R2D2. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Den gamle luften kommer ut her. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Fettmerkene limer seg fast. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse