Nå skal han «ta» Spotify

I går prøvelanserte Kim Dotcom sin Spotify-utfordrer Baboom med sitt eget album.

I dag åpnet den legendariske hip hop-produsenten, artisten, filmskuespilleren og forretningsmannen Dr. Dre sin nye strømmetjeneste Beats Music i iTunes, Android og Windows Phone (fredag) i USA (det er uklart om og når tilbudet åpnes for nordmenn som ikke har ordnet seg USA-kontoer).

DJ-drevet
Den nye musikkstrømmeren skiller seg ut fra Spotify på flere punkter, men har også likheter.

Beats tilbyr hjelp fra musikkeksperter om du ikke helt hva du skal høre på.

Det er med andre både radio i ordets mest moderne forstand det dreier seg om, i tillegg til et musikkbibliotek du kan velge fra.

– Ny form for strømming
Slik sett ligner Beats Music litt på Last.fm, Pandora (ikke tilgjengelig for nordmenn), Rdio, Deezer og andre «vi gir deg det vi tror du liker»-musikktjenester.

Beats beskriver seg selv slik:

Beats Music er en ny form for strømmetjeneste som kombinerer de fremste musikkekspertene og den beste teknologien for å gi deg den rette musikken til rett tid. Det eneste du trenger å gjøre er å trykke på «Play»-knappen.

Definerte 80- og 90-tallet
Dr. Dre var mannen som definerte 80- og 90-tallet lydmessig, med album som Straight Outta Compton med N.W.A. og Snoop Doggs «Doggystyle» (1993) bak seg.

Han hadde stor suksess med gangsta rap-platemerket Death Row, og har siden utmerket seg med hodetelefoner og andre lydprodukter under varemerket Beats.

Sprang ut av MOG
I fjor kjøpte han og samarbeidspartneren Jimmy Iovine (platemogul som jobbet med folk som John Lennon og Bruce Springsteen på 70-tallet) musikktjenesten MOG, og i mars ble det kjent at Dre og Iovine hadde innledet samtaler med Apple-sjefen Tim Cook.

Apple-svar på Spotify?
Nå er altså tjenesten oppe og går i iTunes, som et mulig Apple-svar på Spotify. Selv om den altså er tilgjengelig også på 

For også Apple har trolig begynt å innse hvor det bærer: Hvorfor skal folk kjøpe musikk når de kan strømme den mot betaling i stedet?

Oppdatert 22/1-2014 kl. 07.25: I en tidligere versjon av denne artikkelen ga vi inntrykk av at Beats Music ikke lar deg velge låter. Det er ikke riktig. Tjenesten baserer seg på anbefalinger, men lar deg også velge musikk fritt. Vi glemte også å nevne at Beats også er tilgjengelig både for Android og Windows Phone. Dette er nå føyd til.