Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det handlet om piratlov, Apple og smarte dingser i 2013. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Dette ble mest lest i 2013

Her er ITavisens topp 10.

Nok et begivenhetsrikt teknoår er over. Da synes vi det er på sin plass å oppsummere hvilke ti saker som ble mest lest i 2013.

Dette klikket dere mest på i året som gikk
Også skal vi fortelle dere hva status er på hver sak akkurat nå. Vi starter med 10. september, for først ut er nemlig Apple.

1. «Nye iPhones til Norge i desember». Saken het opprinnelig «Om få minutter skal Apple vise frem dette», så du har sikkert gjettet hva vi dekket? Jo, Apples iPhone 5s-pressekonferanse. Ikke bare viste Apple frem sin kjappeste mobil noensinne (først med 64-bit, også), og den, eneste enn så lenge, med fingersensor, men iPhone 5c ble også sluppet (men solgte og selger fortsatt mye mindre). 5c er i hovedsak en polykarbonat-utgave av iPhone 5, men selvsagt priset noe lavere enn toppmodellen.

Status nå: Noen måneder senere, i oktober, lanserte Apple iPad Air og iPad mini Retina uten fingersensor, så vi tipper disse får Touch ID i år.

2. «Veldig snart kan alle laste ned iOS 7». Igjen en Apple-sak helt oppe på topp. Denne kom få minutter etter at Apple hadde pakket ned iPhone 5s etter pressekonferansen 10. september, og tittelen er selvforklarende. Selvsagt ble saken godt lest, for hvem vil vel ikke installere et flunkende nytt OS på sin muliges mest brukte enhet?

Status nå: 78 prosent av alle iOS-enheter har allerede installert iOS 7, og iOS 7.1 ventes i mars.

3. «29. november starter jakten på norske pirater». At mange laster ned ulovlig selv om det har kommet mange lovelige tilbud på markedet, bør ikke overraske noen, derfor er også frykten for å bli fakket som pirat fortsatt tilstede, spesielt siden vi 8. november kunne melde at 29. november er datoen piratjegerne hos Simonsen varslet sin tilbakekomst etter at den nye åndsverkloven ble presentert 8. februar.

Status nå: Det er langt fler strømmetilbud enn for tidligere, men det mangler fortsatt masse innhold, spesielt i Norge, og det hjelper heller ikke at kino-premierer her til lands henger lenge etter USA.

4. «Nå bør du ikke laste ned ulovlig lenger». Som sagt: mange er litt mer nervøse for å laste ned de nyeste filmene fra The Pirate Bay, og denne saken fra juni, var et varsel om at den nye åndsverkloven skulle tre i kraft 1. juli.

Status nå: Bruken av VPN er trolig mye mer utbredt enn 2012 og tidlig 2013.

5. «Hun fikk det som hun ville». Enda en sak om den nye åndsverkloven, frontet av daværende kulturminister fra AP, Hadia Tajik. Tajik fikk med seg flertallet, og prosessen kunne fortsette.

Status nå: Hun fikk det kanskje som hun ville rent politisk, men om loven faktisk stagger piratkopiering, det tviler vi på.

6. «Hvorfor har ingen laget denne før?!». «Plugg Pressy inn i en Android-mobil med Gingerbread eller nyere og du har en ekstra smart knapp. Det geniale er nemlig at den kan programmeres slik at om man trykker to ganger så åpnes Spotify, eller mamma ringes, eller rett og slett hva du vil. Eller du kan holde knappen inne og ta et bilde», skrev vi 30. august i fjor. Vi var som mange andre overrasket at ingen hadde tenkt på å bruke mini-jack-pluggen til mer enn bare lydinngang.

Status nå: Et kickstarterprodukt som enda ikke er helt ferdige med den første fasen, men du kan i hvert fall forhåndsbestille nå.

7. «Se nøye på dette bildet». En sak helt på tampen av året, nærmere bestemt 20. desember. Tittelen er svært slående, og derfor ønsket også mange å ta en nærmere titt på hva som først så ut som et helt tradisjonelt oljemaleri, men som ble brukt som et eksempel på ny bildeteknologi døpt AST.

Status nå: Det er ikke ofte kunst havner hos ITavisen, men når det gjør det, er det hyggelig å vite at det er for å forbedre en teknologi alle bruker hver eneste dag.

8. «Vi har en super Android-nyhet til deg». At alle kunne laste inn Android 4.4-opplevelsen på en hvilken som helst Android-mobil er bare nødt til å bli godt lest. Akkurat som iOS 7: Det er gratis, og gjøre mobilen mye bedre å bruke.

Status nå: Alle som vil kan fortsatt laste ned Android 4.4-opplevelsen, om ikke selve 4.4-OS-et. Android-plattformen er fortsatt veldig fragmentert, og vi tviler på at dette problemet blir løst i år, om det i det hele tatt er mulig.

9. «Derfor rømmer folk fra Facebook». 6. februar kunne vi presentere en rekke tall knyttet til bruken av Facebook, og det er ungdommen som stikker først: «20 prosent oppgir at de ikke bruker Facebook mer», rapporerte vi.

Status nå: Vi tror egentlig hele Norge føler en slags Facebook-utmattelse. Problemet er bare at alle er der, og at det derfor har tatt over for mobilsamtaler, Microsoft Messenger og SMS.

10. «– Apple tester 6″ iPhone». Hvem hadde vel trodd at en Apple-ryktesak skulle bli med på listen? Alle, i hvert fall vi i redaksjonen. Vi vet godt at Apple-nyheter, og spesielt om de handler om iPhone, blir godt lest.

Status nå: Vi har veldig trua på at iPhone 6 lanseres i år med større skjerm. Kanskje får den samme designspråk som iPad Air og iPad mini Retina.

Fra alle oss i ITavisen-redaksjonen: tusen takk for at dere leste oss i året som gikk, det håper vi dere fortsetter med!

Stikkord: itavisen