Annonse


Slik «stjeler» du Bitcoins

Det går egentlig ikke an å stjele Bitcoins.

Matte – ikke penger
For det første er ikke Bitcoin en godkjent valuta, og for det andre så finnes den faktisk ikke.

Bitcoin er bare en måleenhet for verdien av en begrenset, virtuell pengemengde. Tilbud og etterspørsel avgjør verdien (i skrivende stund 4 545 kroner), og det hele dreier seg om matematikk, ikke økonomi.

Først når du veksler Bitcoins inn i vanlig valuta som kroner, dollar eller euro, få du noe ut av det økonomisk. Og først da kommer samfunnets normale regler for slikt inn.

Annonse


Les også hvordan kjøpe kryptovaluta eller hvordan kjøpe Bitcoin

Ikke bryt loven – ikke vær slem
Likevel vil vi på det sterkeste advare noen mot å benytte metoden som er beskrevet i denne artikkelen. Svindel er og blir svindel, og der ikke lovverket foreløpig strekker til har du et moralsk ansvar.

Du blir skattlagt for eventuell gevinst (28 prosent), men kan ikke skrive av eventuelle tap. Og du kan selvsagt bli straffet dersom det kan sannsynliggjøres at du har skaffet deg midlene ved å bryte loven.

Lovbrudd eller bare juks?
Spørsmålet er om du bryter loven dersom du tusker til deg virtuell valuta, slik personene bak Bitcoin-markedet Sheep Market skal ha gjort.

Totalt skal disse bakmennene ha klart å få med seg Bitcoins til en verdi av 613 millioner kroner. Om de noen sinne får dette ut i penger som kan betale hus, biler og annen luksus, er en annen sak. I så fall tar de steget fra å være ufine til å være kriminelle.

– Blyrør det eneste som nytter
Foreløpig har det ikke blitt noen politisak av det, men rasende Sheep Market-brukere har startet en klappjakt uten like for å finne de som skal ha stått bak svindelen.

Trolig er det lite de kan gjøre.

For som økonomiprofessor Nicolas Cristin ved Mellon-universitetet i USA uttrykker det:

– Den eneste måten å få tilbake pengene er å finne deg og banke deg opp med et blyrør.

Nettstedet The Verge lister opp de tre stegene du må ta for å skaffe deg Bitcoins på uredelig vis:

1) Skaff deg nøklene
Når du eier en Bitcoin, eier du i virkeligheten bare en nøkkel som låser opp en spesifikk adresse på nettet. Disse nøklene kan kopieres. Det finnes metoder for å beskytte nøklene, men disse er langt fra sikre.

Når du har skaffet deg en kopi av en eller flere nøkler, disponerer du annen manns Bitcoins fritt – hvis ikke den rettmessige eieren finner på å selge eller bruke dem før deg.

2) Kom deg unna
Å spore opp en Bitcoin-tyv er ingen enkel sak, siden alle transaksjoner foregår anonymt og kryptert. Likevel er det viktig å flytte pengene utenfor radaren. Dette gjør du ved å først bruke en såkalt «tørketrommel» («tumbler», også kalt «mixer»).

Via tørketrommelen er det mulig å spore transaksjonen, så du må raskest mulig komme deg vekk derfra. Dette ordner du  ved å opprette en «ren» konto.

For at det hele skal se tilforlatelig ut, overfører du med jevne mellomrom mindre Bitcoin-verdier fra tørketrommelen til din nye adresse. Tørketrommelen erstatter de «pengene» som blir overført til deg med Bitcoins fra andre «skitne» kontoer. Før noen merker at «dine» Bitcoins er borte, så er de forlengst trygge på din nye «konto».

Ulempen ved dette er at du har en medsammensvoren i vedkommende som står bak tørketrommelen. Men dersom politiet skulle begynne å snuse i det, kommer de neppe noen vei (med mindre de allierer seg med NSA). For slike tørketromler bruker anonyme, krypterte nettverk som Tor.

3) Ta ut pengene
Her kommer det vanskelige. Med én gang du begynner å strø om deg med penger, vil myndighetene begynne å fatte interesse for deg. Det er mulig å kjøpe seg hus med Bitcoins, men utvalget er mildt sagt beskjedent (med mindre du drømmer om en tømmerkoie i Canadas utmark).

Det finnes imidlertid et svart marked der Bitcoins kan veksles til euro, dollar og kanskje også til kroner. Men da må du deale med lyssky individer som kjøper dine Bitcoins til grov underkurs. Er det snakk om store beløp, vil det synes på kontoen din og vekke interesse hos myndighetene. Velger du kontanter, er det ikke mye du kan flotte deg før det vekker mistanke.

Den som er ytterst forsiktig og tar ut fortjenesten i småbeløp over lang tid har best sjanse til å komme seg unna. Men da har du som sagt tatt steget fra å være juksemaker i et nettspill til å bli en fullblods kriminell.