Annonse


Hvor mye lastet vi EGENTLIG ned i fjor?

Nordmenn lastet i 2013 ned 15 millioner filmer, 35-40 millioner enkeltstående TV-episoder og 8-10 millioner hele sesonger av TV-serier.

Norge nummer 2
Det viser en fersk, skandinavisk undersøkelse der flere tusen personer mellom 15 og 65 år er spurt.

Norge ligger bak andreplass blant de skandinaviske landene, bak Sverige.

Blokkering virker
I både Finland og Danmark har The Pirate Bay blitt blokkert. Dette har foreløpig ikke skjedd i Norge og Sverige.

Annonse


Den ulovlige fildelingen skal ifølge undersøkelsen ha sunket med hele 70 prosent i Finland etter at blokkeringen ble innført.

Mye mindre enn i fjor
Skal vi tro en tilsvarende undersøkelse fra 2012 (foretatt av Ipsos MediaCT på vegne av NORWACO), har likevel fildelingen i Norge falt dramatisk.

Denne undersøkelsen (med forbehold om ulike målekriterier) viste at vi i fjor lastet ned rundt 65 millioner filmer og omtrent 55 millioner TV-serier.

Ned fra 2008
I 2008 var tilsvarende tall 125 millioner filmer og  135 millioner TV-serier. Med andre ord tyder mye på at problemet er sterkt minkende her i landet.

Den største nedgangen er likevel innen musikk. Mens det i 2008 ble lastet ned svimlende 1,2 milliarder låter, var tallet for i fjor 210 millioner.

Strømming årsaken
Spotify og WiMP har trolig hovedansvaret for denne fomidable nedgangen, akkurat som Netflix og HBO trolig kan forklare nedgangen i nedlastingen av film og TV-serier.

Intern undersøkelse
Undersøkelsen fra 2013 omfatter ikke tall for musikk.Den foretatt av det svenske markedsundersøkelsesinstituttet Mediavision, og er ifølge Willy Johansen i Norsk Videgram Forening intern for filmbransjen.

Stiller seg uforstående
Dermed får vi ikke se bakgrunnsinformasjon som kan gjøre det mulig å sammenligne de to undersøkelsene.

Johansen stiller seg for øvrig uforstående til det store spriket mellom 2012-tallene og de han selv sitter på for 2013.

Kilder:
TU.no
NRK.no

Annonse