Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Rick Ledgett er ansvarlig for NSAs opprydding i kjølvannet av Snowden-skandalen. Han mener at Snowden bør få komme tilbake til USA uten å bli stilt for retten, på strenge vilkår. (Ill.: CBS News/60 Minutes)

– Gi Snowden amnesti

Det mener NSA-sjefen som leder oppryddingen.

Rick Ledgett leder oppryddings- og etterforskningsarbeidet internt i NSA etter avsløringene til varsleren Edward Snowden.

Har aldri snakket før
I et oppsiktsvekkende intervju i det tradisjonsrike reportasjeprogrammet 60 Minutes på TV-kanalen CBS News (
Videoopptak og utskrift av hele programmet finner du HER), sier Ledgett at han helst ser at Edward Snowdon får komme tilbake til USA og slippe straff – mot at han lover å stoppe avsløringene.

Ledgett har aldri tidligere uttalt seg til pressen.

– Min personlige mening
– Dette er min personlige mening at det er verd å ta en samtale med ham om dette. I så fall trenger vi forsikringer om at alle data blir sikret. Terskelen vil nødvendigvis være veldig høy. Det må være snakk om mer enn forsikringer fra hans side, sier Ledgett i programmet.

Sjefens hans, NSAs toppleder Keth Alexander, er ikke enig.

Sjefen ikke enig
– Det ville være det samme som å invitere andre til å gjøre det samme som Snowden. Det ville være som å forhandle med en terrorist som først skyter gisler, og deretter ber om en avtale. I min bok skal folk stå ansvarlig for det de gjør, sier han bryskt.

I siste instans vil det være president Obama som avgjør om Snowden skal få komme tilbake til USA, og om han eventuelt vil slippe å bli stilt for retten.

Så langt er det  ingen ting som tyder på at Obama mener noe slikt. Snarere har han inntatt Alexanders posisjon og beskrevet Snowden som en farlig kriminell.

Røper hvordan det skjeddeInteressant nok forklarer også Ledgett relativt detaljert om hvordan Edward Snowden fikk tak i de sensitive dokumentene.

– Han brukte en teknikk vi kaller «skraping». Det betyr at han brukte verktøy til å «skrape» informasjon fra nettsider og legge det et sted han senere kunne laste det ned fra.

Ledgett vil ikke bekrefte det direkte, men sier han ikke vil benekte at det dreier seg om 1,7 millioner sensitive dokumenter.

Viser hvor hullene er
Han mener det mest alvorlige er at dokumentene inneholder detaljert informasjon om hvor NSA har greid å trenge inn og hvor de sliter med å få tilgang.

Denne informasjonen er spesifisert for hvert enkelt land, og det gjør at f.eks. Putin kan skaffe seg grei oversikt over hva amerikanerne vet og ikke vet.

Se også: Viser NSA fra innsiden

Stikkord: edward snowden, prism