Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Tokyo mister nå den aller første butikken som etablerte seg i Tokyos sagnomsuste elektronikk-bydel Akibahara. (Bildet viser en annen butikk i Tokyo). (Ill.: Tore Neset)

Legendarisk butikk legger ned

Har holdt på i 64 år.

I 1949 dukket en unnselig radiobutikk opp i Akihabara-distriktet i Tokyo.

Motgift mot gatesalg
Det var bare fire år siden den annen verdenskrig sluttet, og det sønderbombede landet var i ferd med å bygge seg opp igjen.

USA og de allierte som den gangen fortsatt styrte byen så med bekymring på alle gateselgerne som tilbød radioutstyr i Tokyo. Derfor åpnet de opp Akibahara-området for etablering av regulære butikker.

Stenger etter 64 år
Radio Store, som den første butikken het, åpnet offisielt den 8. mars 1950. Før helga ble det kjent at den lukker dørene for godt.

Radio er ikke hva det var etter at Internett for en stor del har overtatt. Mens folk tidligere skrudde seg fram til fjerne kortbølgestasjoner, kan nå hvem som helst høre på radio fra fjerne land via PC, mobil, nettbrett eller musikknettverk.

Radio på hell
Det finnes fortsatt folk som har analog radio og DX-ing som hobby, men de er ikke mange nok til å holde liv i en butikk som helt til det siste  levde av å selge deler til mottakere og sendere.

Radio Shop kunne skaffe det meste innen motstander, kondensatorer, LED-lamper og loddebolter.

Nye tider
I dag er det mobil, PC- og spillutstyr som dominerer «den elektriske bydelen» i Tokyo.

Mange mener at Akibahara har mistet mye av sin glans, og at det stort selges selges det samme der som i de «streite» butikkene i andre deler av Tokyo.

Loddebolt-kulturen lever
For ekte elektronikk-entusiaster med reiselyst vil vi derfor anbefale Apliu Street i Hong Kong.

Der så vi selv for tre uker siden at den gode, gamle loddebolt-kulturen fortsatt er høyst oppegående.

Kilder:
Japan Times
Computerworld

 

Stikkord: butikker, japan