Annonse


Er den virkelig så dårlig?

Vi har jo lest en hel del om Galaxy Gear, men for å skjønne greia måtte vi jo teste den selv.

En litt teit start
Så sammen med en Note 3 startet vi det vi trodde skulle være en sømløs førstegangsinstallasjon. Jeg mener, vi har jo både NFC og Bluetooth, så å koble klokka mot mobilen bør jo være enkelt… du ser allerede hvor dette bærer, ikke sant?

Vi har en følelse av at vi neppe er de eneste som gikk i installasjons-fella, for parring mot en Note 3 var alt annet enn intuitivt (beklager overbruk av ordet i teknopressen, men i forhold til dette er det akkurat passende ord).

Parres selve klokka mot mobilen via NFC eller Bluetooth? Neida, man skal først NFC-koble mot et slags ladedeksel (Gear lades med USB, som klokka ikke har innebygd, derfor må man koble til denne ektradingsen hver natt om klokka brukes mye).

Annonse
Den ser ut som tilbehør man kunne ha kommet til å kaste sammen med julepapiret om man ikke visste bedre. Et dårlig førsteinntrykk.

Når dette er gjort laster Note 3 ned appen Gear Manager – det er også her klokka fastvare-oppdateres, og apper installeres – vi er veldig glade for at vi velger appene på Note 3, og at de så installerer seg automatisk på klokka.

Hvorfor denne helt nødvendige appen ikke er installert fra før av vet trolig ingen, men uansett: vi skjønner greia nå, og alt gikk fint etter dette. Kudos for det, om ikke annet.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

 

Spesifikasjoner
* 800 Mhz CPU
* 41.4 mm Super AMOLED-panel (320 x 320)
* 1,9 MP-kamera
* To mikrofoner, en høyttaler
* Bluetooth 4.0 + BLE Sensor, akselerometer og gyroskop
* 4 GB lagringsplass
* 512 MB RAM
* Dimensjoner: 36.8 x 56.6 x 11.1 mm
* Vekt: 73.8 g
* 315 mAh-batteri

I bruk
Skjermen er kjip fordi den er for liten, så Samsung har ikke engang prøvd å få til et programvare-tastatur. Ikke at det hadde vært umulig ved hjelp av et smart forstørrelsesglass-grensesnitt, men nei; Gear er til for å sjekke været, klokka og enkle varsler, samt musikkstyring.

Flott er det at den vibrer ved varsler, og at man kan sette opp hvilke apper som skal varsle deg.

Den er ganske enkel i bruk når man har skjønt noen enkle ting: man får ikke tilbake i menyene ved å sveipe tilbake, men ved å sveipe ned (sveip ned når klokka er aktiv, og man henter frem kameraet).

Når muskelminnet har husket akkurat det, er det lett, om ikke en «haha-så-gøy-opplevelse», å berøre panelet – så silkemykt er ikke grensesnittet, ei heller er det særlig lekkert. De svært enkle ikonene er store og hvite med svart bakgrunn (kan endres). Produktet er lagt opp til en-ting-av-gangen-tankegang. Se været eller klokka, eller musikkkontrolleren, men ikke begge deler samtidig.

Heldigvis opplevde vi aldri å trykke feil. Vi hadde en frykt for at vi skulle komme til å bomme på UI-elementer titt og ofte, ikke minst fordi skjermen er liten, men her har de gjort en god jobb, for det lille panelet er presist. Bra jobba, Samsung!

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Dette fungerer ikke så bra
Skjermen er ikke alltid på, dette selvsagt for å spare batteriet, da dette er et helt vanlig panel man finner i en hvilken som helst mobil. Problemet er at skjermen skrur seg av veldig fort.

Man kan sette opp slik at skjermen skrur seg på når man vrir på håndleddet, og dette fungerer greit nok, men kunne ha vært optimalisert litt mer. Noen ganger tar vi oss selv i å gjøre store armbevegelser for å vekke skjermen til live, mens andre ganger skrur den seg på når vi ikke vil. Evt. kan man bare skru av hele denne sensorfunksjonen og bruke knappen på siden, men da foretrekker vi heller sensoren.

Skrittelleren er en fin ekstrafunksjon, men dette har jo også de aller fleste mobiler også. Facebook-varsler fikk vi ikke helt til å fungere, selv om vi fulgte anvisingenee til punkt og prikke. Det blir litt for mye feilsøking for å få helt elementære ting til å fungere.

Facebook-varsler er jo heller ikke innebygd, men vi lastet ned en app (FBQuickview). Problemet var at den rett og slett ikke varslet oss. Et annet problem var at den tilbakestilte seg selv så vi måtte tilbake til innstillingene på mobilen.

For ja, man er veldig avhengig av å bruke mobilen for å sette opp ting slik man vil ha det på klokka. En omstart av klokke og mobil løste problemet, i hvert fall i dag.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Dette er ganske supert
Nå skal vi gi Samsung enda litt mer ros, for å bruke klokka til å skifte låt på mobilen funker helt knall. Man behøver nemlig ingen spesial-app, man bruker bare «Media Controller»-funksjonen som er innebygget, og man kan pause musikken, endre volum og skifte spor alt etter som hvilken app som spiller musikk, også Spotify.

Men (som så ofte): musikkkontrolleren må man bla seg frem til, den vises ikke på hjemskjermen sammen med klokka. Så kronglete.

Gear hadde vært så mye bedre om denne lille greia var på plass. Heldigvis kan man sette den opp til å vise siste app, og derfor alltid kunne skifte låt, men da er jo ikke klokka noen klokke lenger.

Dette, og Facebook-chattvarsler, kan være grunn nok alene til å kjøpe et slikt produkt. Kanskje ikke et så klumpete og dyrt produkt, men likevel.

Kamera-funksjonen fungerer akkurat som man har håpet på: når man har tatt et bilde på klokka, overføres det direkte til mobilen (man får et eget varslet om dette).

Bildene er faktisk ikke så ille som vi hadde trodd, men siden man jo må bruke klokka i kombinasjon med en mobil som jo har svært gode kameraer, er det jo egentlig litt poengløst. Du kan velge mellom to oppløsninger: 1392 x 1392 (1:1), og 1280 x 960 (4:3).

Design
Klokka er tykk, og ser ikke særlig elegant ut. Den føles også klumpete på håndleddet. Reima er av litt for stiv plast, lite bevegelig, og er derfor ikke så behagelig å ha på seg som den kunne ha vært, hadde Samsung valgt et annet materiale, eller mykere plast. Løsner lett gjør den også, om man vrir litt på håndleddet. Det skulle vært en ekstra låsefunksjon i lenka.

Vi synes ikke noe særlig om designet, men det er mest grunnet fargekombinasjonen gull-klokke med hvitt plastlenke (hadde bare vår vært svart, som den også kan leveres som).

Som sagt kunne den med stor fordel vært slankere. For selv om jeg personlig ikke synes noe om den, er det delte meninger om designet blant mine kolleger: «Jeg synes den ser litt kul ut… litt retro».

Du kan også bruke klokka til samtaler, men er du som oss, foregår over 90 prosent av all kommunikasjon skriftlig. Er du på farten og snakker mye i mobilen, og tror kanskje du vil få bruk for en slik klokke fordi du er lei av å hente frem mobilen hele tiden, hvem vet? Kanskje er dette produktet for deg. Likevel hadde vi nok rådet deg til å vente litt til, om du ikke er helt sikker på at dette vil gjøre hverdagen din mye bedre. 

Min design-smakstest er å sammenligne den med en vanlig klokke jeg kunne tenke meg å på meg. Det kan jo ikke være urimelig, klokker er jo godt synlige motedingser. Hadde jeg sett denne i en urmakerbutikk hadde jeg styrt langt unna, men det er selvsagt opp til hver enkelt.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Konklusjon
Produkter som Galaxy Gear er kanskje en del av fremtiden, men ikke i denne formen. Gear føles litt ut som et førsteutkast, en prototype om du vil. Ikke fordi det ikke er nyttig nok å få Facebook-varsler med klokka, men fordi den har for dårlig batterilevtid (ikke rart med 315 mAh, de fleste mobiler ligger på godt over 2000), krever konstant kobling mot mobil, og ikke er slank nok. Dessuten er det ingen
tilpassningsmuligheter utover diverse klokkeskall. Musikkkontroller på hjemskjermen, takk.

Ikke kjøp Gear er vår, og alle andre som har testet den, anbefaling. Samsung selv har jo til og med innrømmet at dette produktet ikke er alt det kan og bør være. Vi tipper det kommer en oppfølger en eller annen gang neste år. Vi får se igjen når den tid kommer.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Så for å svare på egen tittel: nei, den er ikke dårlig som man kanskje har fått intrykk av, men ei er den heller verdt 2400 kroner. Om tvil for nerden som må ha alt det nyeste, men ikke for noen andre. Akkurat nå føles det mer som at Samsung ville være først av de største mobilprodusentene med en klokke, og ikke tenkte så mye på om produktet var godt nok.

Det er så mange kompromisser i dette produktet som kun er avhengig av at teknologien blir litt bedre for å kunne elimineres – derfor vil smartklokkene bli veldig mye bedre på kort tid. Det er nå vår optimistiske spådom.

Til nå er dette et morsomt nok kuriosa-produkt som gir et skakt bilde inn i en nær fremtid hvor «wearable computing» er en naturlig del av hverdagen.

Terningkast: 3.

Pluss:

* Presist berøingspanel
* Smart app- og klokkeadministrasjon via støttet mobil
* Litt nyttig for korte varsler og musikkstyring
* Kan brukes til samtaler

Minus:

* Batterilevetiden
* Må brukes med mobil
* Klokka ikke alltid på
* Litt for lite panel/dårlig UI
* Klumpete
* Stiv plastlenke som løsner
* Dårlig støtte for varsling fra sosiale medier
* Må lades med USB-tilbehør
* Skjermen skrur seg av

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse