Hopp til navigasjon Hopp til innhold
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Kan den måle seg med iPad Air?

Førsteinntrykk: iPad mini Retina.

Det er lite å si om iPad mini, som ikke også er sagt om iPad Air, men i notsetning til mye annet i livet (vi liker overraskelser), er dette en god ting.

Les vår anmeldelse av iPad Air.

Design og ytelse
Omtrent det eneste som skiller disse to produktene er størrelsen. Det overrasker oss faktisk hvor stor forskjell det er på 7,9" kontra 9,7". På papiret trekker man på skuldrene, men ved bruk er mini-en en helt annen opplevelse. Den føles mindre i hånda enn vi trodde den skulle etter noen timers bruk. Man må nesten prøve den selv for å skjønne greia.

CPU-en er bittelitt tregere (klokkehastigheten, sikkert for å spare batteriet som varer i minst 10 timer, akkurat som Air), og som vi har nevnt tidligere: panelet har et noe mindre fargespekter, men merkes det? Bare om man er klar over forskjellen, er vår erfaring. Joda, fargene sprudler mer på Air, men dette er ikke en stor grei. Mini-en bruker IPS-panelteknologi, mens iPad Air benytter seg av Sharps IGZO-teknologi. Dette har nok noe med saken å gjøre.

Dessuten: mini-en vinner den innbyrdes PPI-kampen (326 vs. 264) mot storebror, fordi panelet er mindre, men med samme oppløsning. Derfor pakkes også pikslene tettere sammen.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

 

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

I bruk
Ved stuebordsbruk tror vi faktisk at vi foretrekker mini-en, men vi påpeker at vi kun har brukt den noen timer, og at vi derfor skal være forsiktige med å konkludere.

Har man en Air liggende er det flott, det er ikke det, men mini-en er så mye hendigere og holde med en hånd, og bare bruke kjapt for å skumme gjennom nyheter, Facebook og e-post. Vi tok oss selv i ofte å plukke opp en mobil istedet for Air for å sjekke meldinger, nå tror vi at vi vil la mobilen ligge, og bruke mini-en istedet. Det er der vi er for øyeblikket.

Vi ser for at Air er bedre til de som foretrekker magasiner i full størrelse., driver mye med musikk (Garageband) og bilder, samt enklere kontorarbeid. Ikke at mini-en ikke kan dra dette rundt ytelsesmessig, men med en større skjerm er det jo lettere å la seg forføre av innholdet, og holde orden på arbeidet.

Den er litt feitere enn iPad mini, men det er ikke merkbart når man holder den. Vi hadde ikke forventet så mye mer enn Retina panel på mini-en i år, men vi får i pose og sekk med A7-brikkesettet, samt sensoravlasteren M7. Begge kretsene er som kjent også i toppmodellene Air og 5S.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)


En kompletterende familie
Når iPhone 6 kommer med et større panel neste år (vi har sjelden vært sikrere på noe relatert til Apple), vil selskapet ha noe for alle og enhver, uten at man må irrirtere seg over kompromisser, utover forskjell på skjermpanelet, og det er i verste fall en beslutning man selv må ta, og vi føler at beslutningvegringen kan bli ganske stor. For et luksusproblem.

Strategien er like logisk som iPad-ene er i bruk, men det føles omtrent umulig å skulle anbefale den ene fremfor den andre. En full anmelldelse kommer neste uke når vi har brukt den mye mer, så får vi se om vi klarer å komme oss nærmere en mer helhetlig konklusjon.

iPad mini var «every inch an iPad» fordi den kunne kjøre alle appene fullskjerms Retina-modellen kunne. iPad mini Retina er det samme, men på alle områder.

Vi har en følelse av at iPad mini er folkebrettet, mens iPad Air vil foretrekkes av alle andre som vil bruke iPad-en mer som en bærbar-erstatter.

«7"-nettbrettene blir det neste store. 10"-brettene blir om kort tid produkter for entusiaster», konkluderte vi når vi testet iPad mini 5. november i fjor, og det ser ut til å stemme fortsatt, selv om Air er mye slankere.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Stikkord: Apple, ipad