Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette er Fresh Paint til Windows 8, utviklet av Microsoft. Selskapet brukte denne appen for å demonstrere ytelsesforbedringene Project N leverer. Du finner appen i Windows Store. (Ill.: Microsoft)

Disse tingene gjør Windows-verdenen så mye bedre

Vi oppsummerer de heiteste nyhetene.

Det rører virkelig på seg i Windows 8.1 og Windows Phone 8/8.1-verdenen.

Spennende tider i møte
For etter en storlansering som et operativsystem jo er, spesielt for en gigant som Microsoft, er det alltid mange mindre småting som kan gjøre helhetsopplevelsen så mye bedre.

Snart vil du kunne bruke Facebook i Windows 8 og Windows Phone som innloggingskonto, og Flipboard er lansert til Windows 8.1 med en snedig liten ektra-funksjon som tar i bruk Modern UI på en smart måte.

Vi starter med ytelsesforbedringsprosjektet N som Microsoft jobber med i disse dager, og som de demonstrerte for litt siden.

Project N
Project N har som formål rett og slett å lage kjappere Windows 8.1-apper. Kanskje vil programmet fungere slik at utviklere sender inn appene sine som vanlig til godkjenning hos Microsoft, og så tar utviklerne i Redmond fatt i Project N-verktøyet og optimaliserer appene for dem. I hovedsak er det snakk om å kutte ned oppstartstiden.

Det er snakk om applikasjoner skrevet i .Net og C#, og som skal portes til Windows 8 og Windows RT.

God service, men vi håper utviklerne lærer seg noen triks de også, og får tilgang til verktøyet for å gjøre prosessen så rask som mulig. Selskapet skal visstnok avduke det nye utviklerprosjektet neste år, så vi får se.

Flipboard!
Den høyt elskede nettbrett og mobil-appen Flipboard, som samler de nyhetene du ønsker å lese inn i magasinformat, er endelig lansert til Windows 8.1, og kan lastes ned fra Windows Store med en gang.

Ekslusivt til Windows 8.1 er muligheten til å feste nyheter du bryr deg ekstra mye om (og de oppdaterer seg automatisk) på Modern UI-startskjermen. Det liker vi å se. Det er mye utappet potensiale i Windows 8' unike startskjerm.

Flipboard fungerer kun med Windows 8.1.

Flipboard er nå lansert til Windows 8.1. (Ill.: Flipboard)

Slutt på evig passord-irritasjon
Noe som ofte irriterer vettet av oss er når tjenester skal brukes som innlogging til andre tjenster, men som sender deg til nettversjonen av f.eks. Facebook eller Google+. Der er vi jo selvsagt ikke innlogget, men det er vi alltid i appene.

Gode nyheter: Microsoft har endelig gitt utviklere tilgang til utviklingsverktøy som lar dem implementere app-autentisering så du slipper å logge deg på nettside-versjonen av tjenesten når du skal registrere deg på noe nytt, eller bare logge inn på en eksisterende.

Akkurat denne tjenesten vil kun legge til rette for innlogginger med Facebook-kontoen i Windows Phone og Windows 8. En betaversjon av utviklerverktøyet kalt «Facebook Login», ble lansert til Windows Phone 8-utviklere i går.

Maskinvare
Dingser. Vi trenger enda flere av dem! Liker du Windows Phone 8, eller synes det ser interessant nok ut til å bytte fra iOS eller Android har vi gode nyheter til deg, i hvert fall om du orker å vente noen måneder.

Det er nemlig slik at det har lekket litt info om to nye Nokia-mobiler med Windows Phone 8.1. Kodenavnene på de to mobilene er tatt fra James Bond-universet: «Goldfinger» og «Moneypenny»er nemlig arbeidsnavnene internt hos Nokia og Microsoft.

En av de nye funksjonene skal være «3D Touch», en teknologi som gjør det mulig å bruke mobilen uten å berøre panelet (litt som noen av funksjonene i Samungs Galaxy S4, men forhåpentligvis mye bedre).

Teknologien er en videreføring av en funksjon som allerede finnes i Lumia-mobiler, nemlig muligheten for å få frem den viktigste informasjonen bare ved å veive hånda over skjermen. Dette skal altså utvides til å støtte navigasjon i Windows Phone 8.1-grensesnittet.

Andre stornyheter er at Microsoft fortsetter utviklingen av en Siri-konkurrent, og enda en ny mobil, en som visstnok igjen fokuserer på kamerakvalitet. Kan den slå Lumia 1020?

Nokia jobber nok allerede med utviklingen av oppfølgeren til Lumia 1020, med Windows Phone 8.1. Trolig får den noe som kalles 3D Touch (internt, om ikke som markedsføringsnavn), og en konkurrent til Siri. (Ill.: Nokia)

 

Kilder:
ZDNet
Windows Phone Central
PC World
The Verge
evleaks

Stikkord: Microsoft, windows