Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Fra januar av vil det ikke lenger være mulig å manuelt installere utvidelser som ikke kommer fra Googles egen utvidelsesbutikk. (Ill.: Google)

Bruker du Chrome vil du hate dette

Vil kun tillate utvidelser fra egen butikk.

Fra og med januar neste år vil det kun bli mulig å installere utvidelser til Chrome fra Google Chrome Web Store.

Fra januar er det slutt på moroa
Dette ifølge sikkerhetshensyn, skal vi tro Google, men det er klart man kan være litt konspirasjonsteoretikere: det er liten tvil om at Google setter svært liten pris på utvidelser som AdBlock Plus som fjerner reklameannonser fra nettsider – det er jo hele inntektskilden til selskapet.

Denne appen er allerede luket bort fra Android-butikken, men er fortsatt å finne til Windows-Chrome.

– En stor sikkerhetsrisiko
Google selv bedyrer at tredjeparts-utvidelser utgjør en stor sikkerhetsrisiko på Windows-maskiner, og at det er på dette området de mottar mange klager fra brukerne.

Ikke at vi noen gang har hørt at om at dette er et reelt problem (ei har vi noengang blitt tipset om problemer med dette), selv om det helt sikkert er nettsider som prøver seg.

«Personer med skumle hensikter har misbrukt denne mekanismen ved å snike seg gjennom sperrene, og har derfor i stillhet har kunnet installere ondsinnede utvidelser som overstyrer innstillingene i nettleseren, og endrer brukeropplevelsen på uønskede måter – for eksempel ved å erstatte «Ny fane» uten godkjenning. Faktisk er dette en ledende årsak til klager fra våre Windows-brukere.»

Google påpeker at de vil fortsatt vil støtte lokal-utvidelser under utvikling, og installasjoner gjort gjennom bedrifts-løsninger. Chrome Apps vil fortsette som før.

Stopper manuel-installasjon
Uansett, det vil altås ikke lenger bli mulig, fra januar, å sidelaste inn utvidelser ved å dra utvidelsesfilene (.crx) med musa over til utvidelsesvinduet i Chrome, som har vært standardprosedyre i noen år for installasjon av utvidelser fra andre steder enn Googles egen butikk.

Det blir interessant å se om det blir mulig å finne en vei rundt sperren, men om Google implementerer funksjonalitet i nettleseren som hele tiden kommuniserer med selskapets servere for å undersøke om alle appene er offisielle, kan det bli en vanskelig oppgave.

 

Kilde:
The Chromium Blog

Stikkord: chrome, Google