Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iPad Air er det beste nettbrettet på markedet, mener vi. Kombinasjonen av ytelse, design og app-utvalg er det ingen som er i nærheten av. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Dette er iPad-en Apple alltid ville lage

Test: iPad Air.

iPad Air er det beste nettbrettet Apple har laget, noe som også gjør det til det desidert beste nettbrettet på markedet. Skal du har et nettbrett, skal du ha en iPad.

Design
Ingen slår Apple på design. Ingen. Alle som har peiling på design, altså designere, vet at Apple har en helt unik poisjon. Det er ikke for å være snobbete, det er bare at de tenker mer over hva folk føler når de bruker et produkt, enn hva de fleste klarer å utrykke. Apple klarer ikke bare å utrykke det i ord, men å overføre tanker og déer til produkter. Det er lett å se på konkurrerende maskinvare at dette er en svært vanskelig jobb.

Det er ingen tvil om at Apples x-faktor lever i beste velgående: eiergleden. Jobs’ ånd videreføres til iPad Air. Han ville vært stolt over det aller meste i dette produktet.

Det er en grunn til at man ikke klarer å legge fra seg en. Design, apper, programvare og ytelse kommer sammen i iPad Air sammen på en måte fortsatt bare Apple kan. Du vil like den fra første sekund.

Det er ingenting galt i å la seg forføre, tvert i mot, men bare enn så lenge man ikke tilfører produktet egenskaper det ikke innehar.

Ergonomisk (vekta er nå så lav at den er komfortablet å holde i den med en hånd) er en av de største fordelene. Rammen er også mye mindre, dette gjør det mye kjappere å skrive i landskapsmodus med tomlene. Fortsatt er tastaturene på Android kjappere (SwiftKey!) med sine smarte vi-vet-hva-du-skal-skrive-funksjoner, men du vil ikke rive deg i håret (bare om autokorrektur er på).

Nå fungerer brettet mye bedre som en kjapp notisblokk, om ikke et verktøy til en roman. Fortvil ikke: ønsker å du å skrive mye med den finnes det et hav av tilbehør, eller man kan bruke Apples eget Bluetooth-tastatur – smart om man har en iMac eller Mac Pro fra før av.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

I bruk
Air er rask. Så rask at det er umulig å bli irritert, og jeg er ikke en tålmodig person. Nettsider du har åpnet for lenge siden tegnes ikke opp om igjen, og tunge spill starter på få sekunder. Det eneste som skiller dette fra å være en fullverdig PC er mangelen på tilkoblingsmuligheter, og et multitasking-vindu som ikke helt har nådd sitt fulle potensiale med tanke på skjermstørrelsen.

iPad har en mye større skjerm enn iPhone. Vi klarer derfor ikke helt å kvitte oss med følelsen at Apple kunne gjort mer med grensesnittet for å dra nytte av alle de 9,7 tommene. Ikke at vi kan sette helt fingeren på hva det skulle vært, rent bortsett fra ekte multitasking (apper side ved side) – iOS 7 på en iPad er bare en oppblåst versjon av samme system til iPhone.

Det er fint fordi det ikke krever noen lærekurve om man kommer fra en iPhone, men dumt, som sagt, fordi grensesnittet kunne vært optimalsert smartere. Ikke lasse på med funksjoner, men være bittelitt mer datamaskin, i beste forstand.

Men så handler det også om apper, apper og atter apper. De beste appene på dette produktet er en drøm. De mest populære appene til iPad (det er i alt 475 000 apper laget spesielt for iPad-ens 9,7″-panel), oser kvalitet, og presenterer seg selv og informasjon på en helt nydelig måte.

Her har Apple lært utviklerne hvordan ting skal gjøres. Et skoleeksempel er det. Apple, sammen med utviklere over hele verden, vet nå bedre enn alle andre hvordan man trykker på akkurat de rette knappene i hodet til bruker slik at alt føles riktig.

LTE-hastighet (Telenor) Oslo Øst:

* Ned: 87.53 Mbps 
* Opp: 25.56 Mbps
* Ping (svartid): 28 ms

LTE-hastighet (Telenor) Oslo Øst –  Nettdeling fra iPad Air til MacBook Air (Bluetooth):

* Ned: 40 Mbps
* Opp: 33.95 Mbps
* Ping (svartid): 24 ms

Geekbench 3 (samtlige moderne iOS-produkter har to kjerner, og ikke fire som Android-toppmodellene):

* iPad Air: Single-Core – 1478 poeng – Multi-Core – 2687 poeng
* iPhone 5S: Single-Core – 1411 poeng – Multi-Core – 2558 poeng
* iPhone 5: Single-Core – 720 poeng – Multi-Core – 1294 poeng
* Nexus 5 (fire kjerner): Single-Core – 923 poeng – Multi-Core – 2838

Nettbrett som Apples iPad fortsetter å sjele salg av PC-er fra selskap som HP og Acer. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

iOS 7
Det er ikke så mye å si om iOS 7 som vi ikke har sagt før (les dette og dette). Endringene føles mindre på en iPad enn en iPhone. Vi synes fortsatt det er mer funksjonalitet å hente ut med tanke på at skjermen er så mye større enn en iPhone.

Beklager å kjede dere, men vi klarer ikke helt å legge tanken fra oss. Kanske Apple bør, *gisp*, låne snap-funksjonen til Microsoft i Windows 8, slik at man kan chatte og surfe samtidig.

Eller kanskje hadde ingen brukt denne funksjonen, da de aller fleste foretrekker å fokusere på en ting av gangen ved bruk av et slikt produkt? Vi er ikke helt sikre, det handler mye om personlig arbeidsflyt, men det er noe Apple seriøst bør vurdere å gjøre noe med. Samtidig vet vi at balansegangen mellom funksjonalitet og batterilevetid er veldig vanskelig.

En iPhone 5S hadde dratt nytte av større skjerm fordi ytelsen er så god, en iPad kan rutte med skjermstørrelse og enda litt bedre ytelse, men designikonene har ikke gjort noe som helst for å dra nytte av det – det er det bare appene som gjør. Derfor er det fint at iLife og iWork følger med gratis.

Når det er sagt føles nå iOS 7 riktig. Vi var litt «mjaaa..» den første tiden med en iPhone, men vi har blitt godt vant til oppdateringen, således også på iPad Air. Det er ingen overraskelser her, hverken negative eller positiv, men animasjonene er langt fra så plagsomme som på en iPhone. Når vi sier at det ikke er noen overraskelser betyr det ikke at flere ting kunne vært bedre.

Men å gå tilbake til iOS 6, det er noe vi nå overhode ikke har lyst til. Ikke sjans. Det føles bare utdatert, tungt og grått.

Sjuern flyter avgårde uten problemer. Det eneste lille vi har å sette fingeren på er ved bruk av fler-gester for å lukke apper, da rykker det en anelse i animasjonen. Det samme gjelder ved bruk av fire fingre opp for å hente frem multitasking-skjermen, den er noen millisekunder for lite optimalisert.

Altså, dette er veldig flisespikkeri, men vi vet slike ting plager Apple like mye som det overrasker oss at de ikke har rettet det. Kanskje i 7.1?

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

iOS 7-mangler
Det er fortsatt ikke mulig å definere tredjepartsapper som standardprogram (epost, nettleser), men iOS 7 gir i det minste mulighet for tredjeparts-apper å bestemme hvor innholdet kan deles – Google+ f.eks., som fortsatt ikke er integrert i sjuern som Facebook og Twitter. 

Maskinvaren og designet er genialt, og aller best i klassen, det er det ingen tvil om. iOS derimot, er fortsatt lukket og låst, ofte helt uten ideologisk grunner. Det er jo bare fordi Apple og Google er uvenner, og det er forbrukerne som må betale prisen for det. 

Vi skal ikke ta stilling til hvem som har rett eller feil i den krigen, for trolig er bildet ganske så nyansert, men det endrer ikke det faktum at alle produkter ender opp med å gå glipp av den siste finpussen.

Vi er neppe de eneste som plages over å måtte kopiere lenker fra Safari når vi skal dele innhold til Google+, eller det å måtte taste Apple-passordet hver bidige gang vi skal installere noe.

Det som er en forbedring i at iOS 7 ikke ber om passord når man er tilkoblet et mye brukt WiFi-nett. Om dette er i kombinasjon med at Apple vet hvor du bor eller ikke, det vet vi ikke, men funker gjør det.

Det er selvsagt et hav av forbedringer i iOS 7, men ingen vi ikke allerede har sett på en iPhone. Det er gull å kunnne sveipe frem og tilbake på besøkte nettsider med en finger på kanten. Nye Safari har siden iOS 7 til iPhone 5 vært vår foretrukne iPhone-nettleser (de har stjålet vår elsk fra Chrome), og nå er det samme et faktum på iPad.

Chrome er enda ikke oppdatert for iOS 7 (det er masse svart øverst), ei heller har tredjeparts-nettlesere og apps med nettvindu tilgang til Apples kjappe Javascript-motor.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)


Konklusjon
Trenger du en iPad? Føler du at du trenger en ny bærbar til lette oppgaver (minus kontoroppgaver), så gjør du faktisk det. Du opplever nettet mer som en bok med et nettbrett som dette, og hvem vil vel ikke ha nærhet til det de interesserer seg for? Nettet føles intimt. Man leser mer på en iPad, og trykker seg mindre rundt på nett-svada.

At vi leser mer på med en iPad, enn når vi sitter krokrygget over en laptop er det som sagt ingen tvil om, og bare dette forsvarer produkets eksistens. Det er kos å legge seg i sofaen og bruke Flipboard, Zite (vår klare favoritt), eller rett og slett bare nettleseren for å lese nyheter og snakke med venner.

Batteriet er herlig langdrygt. Vi nappet ut laderen klokka åtte på morgenen (100 prosent). Klokka 1900 var det fortsatt 90 prosent igjen. Da hadde den vært i bruk i 2 timer og 38 minutter til Mail, Safari, Notes, Facebook, App Store og Zite.

Vurderer du en billig-maskin til lette ting som Facebook, YouTube og epost, anbefaler vi heller at du bruker 4090 kroner på en iPad Air med 16 GB lagringsplass. Mye heller det, enn en treg og usexy plastmaskin med Windows 8.1. Ofte har de en dårlige styreflater også, og her skinner som kjent Air – produktet er jo ikke laget for annet enn berøring.

Ingen billigmaskin varer i over 10 timer ved vanlig bruk som iPad Air, ei heller er de i nærheten av å være så lette, gi så mye eierglede og har et så raffinert design.

iPad Air har den samme vanskelig definerbare x-faktoren som all Apple-maskinvare har til felles. Det er summen av alle valgene, og alt Apple har valgt å la være å gjøre, som gjør iPad-serien til mye mer enn bare en netbook og laptop-dreper.

Har du en iPad 4 bør du prøve iPad Air i hendene, og selv avgjøre om det er verdt det. Har du en eldre iPad enn 4. generasjon som er i bruk (eller kunne ønske du brukte om den var kjappere og hadde Retina-panel) er det ingen tvil: oppgrader til iPad Air. Den er mye kjappere (spesielt i forhold til iPad 3), lettere og tar mindre plass.

iPad Air byr ikke på noen overraskelser, men noen ganger er det et produkts sterkeste kort.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Du finner en fin samling med apper du bare må ha til iPad hos iMore.

Les om våre inntrykk av iOS 7-appene i denne artikkelen.

Terningkast: 6.

Beste terningkast betyr ikke at produktet er perfekt, noe som er en umulighet, men at produktet gjør veldig mange ting på en veldig god måte, og at disse overveldende veier opp for mindre feil og mangler.

Pluss:

* Svært kjapp – designet for neste års tredjeparts-apper med 64-bits-CPU
* Batterilevetiden
* Mye lettere og nettere
* Nydelig panel
* Design, opplevelse og eierglede
* Det desidert beste app-biblioket i sitt produkt-segment
* Gratis iPhoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers og Keynote
* Kjappere WiFi med Mimo

Minus:

* Grensesnittet ikke optimalisert for skjermstørrelsen
* Gir brukeren for få valg (som ikke hadde gått på bekostning av opplevelsen)
* Alt for dyrt for mer lagringsplass

Stikkord: Apple, ipad, Tester