Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Den nye versjonen av Android er her hvert øyeblikk. (Ill.: plus.google.com)

Dette er nytt i KitKat

Hemmelig dokument lekket.

Den kommende versjon 4.4 av Android, kalt «KitKat» etter sjokoladen av samme navn, er ventet i morgen.

Hemmelig notat
Men allerede nå er de fleste detaljene kjent, taket være et hemmelig dokument som Android-skribenten Amir Efrati har fått tak i.

Ifølge dokumentet har Google denne gangen jobbet iherdig med å løse versjons-problemene i Android-verdenen.

Støtter flere
Det er nemlig ikke slik at alle versjoner kjører på alle telefoner og brett, og forvirringen er nærmest total der ute om hvilke versjoner som egentlig kjører på hvilke enheter.

Google kan på ingen måte love at KitKat vil kjøre på absolutt alt, men det er et faktum at de nå har optimalisert OS-et også for enheter med mindre minne enn de siste toppmodellene.

Skritt-teller
Nytt er også støtte for nye typer sensorer innen aktivitetsbasert databruk som begynner å dukke opp på mobilt utstyr. KitKat støtter både geomagnetisk rotasjonsvektor, trinndetektor og skritt-teller.

Kort uten kort
Interessant er også tilnærmingen Google har til NFC (nærfelts-avlesing). med KitKat kan betalingskort simuleres og leses av, uten at informasjonen trenger å lagres lokalt. Spørsmålet er imidlertid hvor sikkert dette er, siden data nødvendigvis må lagres et annet sted.

Kraftig fjernkontroll
Å bruke mobilen som fjernkontroll har man kunnet gjøre lenge, men nå har Android optimalisert OS-et får såkalte «IR-blastere».

Dette er kraftige, infrarøde sendere som i dag finnes på blant annet modeller fra HTC og Samsung, og som gjør at telefonen blir jevngod med dedikerte fjernkontroller.

Utvidet Bluetooth
Det blir også endringer i måten Android håndterer Bluetooth på. Støtte for Bluetooth HID over GATT og Bluetooth Message Access Profile gjør at Android vil kunne «snakke» med enda flere enheter enn før, ikke minst i bil-sammenheng.

Stikkord: android