Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det blir trolig nok iPad Air-enheter for de som vil ha. Det samme kan ikke sies om iPad mini med Retina-oppløsning. (Ill.: Apple)

Alt du må vite om Apple denne måneden

Tim Cook snakket ut.

Når Apple fremlegger sine kvartalstall er det samtidig en av de få gangene i året journalister og investorer får svar på spørsmålene de stiller selskapets toppsjef Tim Cook.

Vil du vite alt om Apples nye produkter leser du dette, om du ønsker en oppsummering med prisene på de nye iPad-ene tar du en titt her.

De få gangene i året…
Selskapet er ikke akkurat lett å få i tale, det er jo selvsagt en helt bevist taktikk fra Apple sin side: det er de som vil bestemme hva som kommuniseres, når det kommuniseres, og hvor det kommuniseres.

Vi går ikke igjennom Apples iPad, iPhone og Mac-tall. Dette har nemlig Digi allerede gjort på en grundig måte (oppsummering: de tjener mindre penger, salget av iPhone øker, mens Mac og iPod fortsetter å dale).

Les også: Apple: – $#&%.

Mer kommunikasjon mot de ansatte
Tim Cook har startet en mer åpen tradisjon innad i selskapet. Muligens til forskjell fra Steve Jobs (det er godt mulig han skrev brev til sine ansatte, han også, men det ble ikke rapportert om i samme grad), velger Tim Cook å kommunisere mer åpent med sine ansatte. 

Igjen har han nemlig forfattet et brev der han skryter av hva selskapet har fått til, og hvor utrolige han mener de nye produktene er.

Tim Cook liker å kommunisere med resten av selskapet. (Ill.: Arkivfoto: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press)

iPad mini Retina
Apple lanserte to nye iPad-modeller for nøyaktig en uke siden: iPad Air, som tar over for iPad 4, og iPad mini Retina. iPad Air vil kunne bestilles hos Apples nettbutikk fra og med 1. november – også her hjemme.

Situasjonen med mini Retina er ikke den samme: Apple har ingen dato, og har kun fastslått at den vil kunne forhåndsbestilles en eller annen gang i løpet av neste måned. Om dette også vil gjelde Norge har vi ikke fått bekreftet, men vi tror så.

Det er ingen tvil om at Apple sliter med å lage nok paneler til mini Retina, akkurat som de sliter med å lage den nye hjemknappen med fingersensor til iPhone 5S. Dette kan også være grunnen til at de nye iPad-ene ikke fikk den nye hjemknappen med opplåsingssensor.

Uansett: Tim Cook sa rett ut under kvartalspresentasjonen, at selskapet er usikre på om de klarer å levere nok iPad mini-modeller med Retina-panel. Også tidligere rapporter har hevdet at det langt ifra kommer til å bli produsert nok enheter.

Vi tror derfor iPad mini Retina kan bli en av de vanskeligste Apple-produktene å få tak i på lang tid.

Det blir trolig produsert for få iPad mini Retina i år. (Ill.: Apple)

All programvare forblir gratis
Apple har nå også bekreftet at fremtidige oppdateringer av iLife, iWork og OS X skal være helt gratis (men ikke alle er like imponerte av de nye versjonene).

Det var under iPad-pressekonferansen forrige uke (der selskapet også oppgraderte MacBook Pro til Intel Haswell), at de avslørte at OS X Mavericks blir gratis til alle med en Mac, og at iLife er gratis til alle som kjøper et nytt iOS-produkt.

Også iWork kunne en rekke kunder av den eldre versjonen oppgradere til, helt gratis (Numbers, Keynote og Pages).

Nye iMovie til Mac. (Ill.: Apple)

C står ikke for «Cheap»
Det er nemlig iPhone 4S som nå er inngangsmodellen til mobil-iOS. Dette ifølge Tim Cook som la frem den enkle, men logiske strategien til selskapet: 4S er gratis i Statene med abonnement, og derfor inngangsmodellen, iPhone 5C (den med iPhone 5-innmat og polykarbonat-kropp) er mellomklassemodellen, mens iPhone 5S selvsagt er toppmodellen. 

Dette er ingen overraskende løsning. Apple gjorde akkurat det samme når iPhone 5 ble lansert. Da var det nemlig iPhone 4 som var inngangsmodellen. Nå er det altså 4S, og iPhone 5 forsvinner som produkt.

Apple har forøvrig solgt 421,3 millioner iPhones siden den første modellen ble lansert i 2007.

Trolig selger ikke 5C like bra som Apple hadde håpet, men 5S gjør det trolig like bra som 5C gjør det dårlig. (Ill.: Apple)

Og sist, men ikke minst
Igjen lovet Tim Cook nye produktkategorier neste år, som tidligere.

Toppsjefen tror de kan bruke selskapets erfaringer innen programvare, maskinvare og tjenester til å lage «fantastiske produkter» i kategorier selskapet enda ikke konkurrerer i per i dag. «Vi er ganske selvsikre vedrørende dette», kommenterte Cook. iWatch, iTV eller noe helt annet ingen har tenkt på? Ikke vet vi.

Blir neste års Apple-produkt en hel TV, en set-top-boks, en iWatch, eller to av tre? Ingen utenfor Apple vet svaret på dette enda, kanskje ikke engang selskapet selv. Avbildet: Apple TV bildestrømming til en TV med en iPad. (Ill.: Apple)

Stikkord: Apple, iLife, ios, ipad, iphone, iwork, mac