Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Den nye versjonen av Keynote har falt enkelte tungt for brystet. Men det er ikke det eneste folk klager på etter forrige ukes store oppdatering fra Apple. (Ill.: Apple)

– Men dette fungerer jo ikke!

Gikk det ikke helt etter planen, Apple?

Tirsdag i forrige uke oppdaterte Apple både sine iPad-modeller og MacBook Pro. Samtidig slapp de den nye OS X-oppdateringen Mavericks (versjon 10.9) og nye utgaver av kontorpakken iWorks og foto/musikk/video-pakken iLife.

Gratis, men likevel…
Mavericks er gratis. Det samme er de to programvarepakkene dersom du eier appene fra før eller kjøper deg ny Mac nå.

Likevel er det ikke alle som er fornøyd.

Gjør livet vanskeligere
Snarere tvert i mot, for på nettet har det de siste dagene kommet flere meldinger fra folk som mener at de nye versjonene slett ikke er forbedringer, men tvert om har gjort livet vanskeligere for dem.

En av disse er NRKs teknologiguru Eirik Solheim.

– Gratulerer, Apple!
Han oppdaget til sin forskrekkelse at hans foretrukne presentasjonsverktøy Keynote langt på vei var blitt ubrukelig etter oppdateringen.

På sin Facebook-side skriver Solheim blant annet følgende:

– Ny versjon av Apple Keynote. Gratulerer Apple, dere klarte å ødelegge verdens beste presentasjonsverktøy.

Går tilbake til gammel versjon
Solheim nevner i fleng at store bilder ikke støttes lenger, at enkelte videoer ikke lenger lar seg avspille og at det ikke lenger er mulig å klippe et bilde fra Safari og lime det inn i et Keynote-dokument.

– Jeg ruller tilbake til Keynote 09 og må se meg om etter et annet verktøy om ikke dere fikser Keynote 13, er Solheims klare melding til Apple.

iPhoto vs. Aperture
Men det stopper ikke der. For også fotoverktøyet iPhoto hikker, ser det ut til. 

Her gjelder det en endring i databaseformatert som gjør at programmet ikke lenger sømløst samarbeider med iPhotos storebror Aperture – Apples svar på Adobes Lightroom.

Allerede oppdatert
På Apples eget forum forteller signaturen «windydcm» at hun/han får beskjed om å oppdatere Aperture også, etter at iPhoto er oppdatert.

Problemet er bare at Aperture er oppdatert til versjon 3.5, som er den siste. Resultatet er at mens iPhoto-arkivet fortsatt kan åpnes i Aperture, går det ikke lenger an å åpne Aperture-arkivet i iPhoto.

Flommer over av søppel
Det britiske nettstedet The Register kan fortelle om en feil i Mail-programmet i Mavericks som gjør at brukere av e-postsystemet FastMail opplever den reneste syndfloden av søppelpost.

Problemet er at den nye utgaven av Mail ikke bare replikerer den vanlige innboksen, men også FastMails søppelkasse, der e-post som har blitt filtrert ut som spam ligger.

Maskinen kneler
FastMail kan dermed rapportere om kunder som plutselig har fått millioner av uønskede meldinger inn på maskinen sin. 

Så ille har det blitt for mange at maskinens CPU rett og slett tar kvelden av ren overbelastning.

Gjør ulovlig lovlig
Og som om ikke alt dette er nok, så har Apple prestert å gjøre piratkopierte versjoner av iLife og iWorks lovlige ved å la dem bli oppdatert på lik linje med lovlige versjoner.

Mange trodde skjedde ved en feil, men ifølge Mactrast.com er det bevisst politikk fra Apples side.

Stikkord: iLife, iWorks, mavericks, os x