Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Surface 2 Pro er mer en PC enn et nettbrett, men kan ikke skryte av særlig god batterilevetid. (Ill.: Microsoft)

– Microsofts batterilevetid er en skandale

Hvorfor er Apple så mye bedre?

Hvorfor har det seg slik at MacBook Air har dobbelt så mye lenger batterilevetid ved surfing i forhold til nye Surface 2 Pro? Begge har Intel Haswell-brikkesett,

– En skandale
Codinghorrors Jeff Atwood mener mye om Windows vs. OS X' batterilevetid, og det er ikke så rart. For etter å ha tatt en titt på en rekke batteritester, viser det seg at Windows fortsatt er veldig mye dårligere på batterisparing enn OS X. Faktisk har ting blitt verre de siste årene, skal vi tro testene fra AnandTech.

Atwood mener at situasjonen ikke har forbedret seg siden 2009 (motsatt, faktisk), dette selv om Microsoft har stappet inn Intels Haswell-brikkesett i Surface 2 – et brikkesett som er mye gjerrigere på strømmen enn forrige generasjon.

Microsoft vil ikke snakke så mye om batteriet på sitt nye nettbrett, bare at den gir «lengre batterilevetid».

Hva er det som utgjør forskjellen?
Det er et eller Apple gjør i OS X i kombinasjon med måten Apples operativsystem er bygget på,, som gjør det mulig å levere langt bedre batterilevetid. Det er klart det hjelper å lage både maskin- og programvare selv, men det er jo akkurat det Microsoft nå også gjør med Surface-brettene sine. Likevel er batteritiden mye, mye dårligere.

På en 2009 MacBook Pro 15" testet AnandTech batteritiden til OS X vs. Windows. Vista klarte bittelitt over 6 timer på Mac-en, Windows 7 var dårligere med nesten 5,5 timer, mens OS X klarte litt over 8 timer.

Hva med Surface 2 Pro?
Og joda, Surface 2 Pro har bedre batterilevetid enn sin forgjenger, men det er ikke snakk om noen dobling: den går opp fra 4,7 timer til 6,6, og er derfor fortsatt på bunn i denne testen.

Nvidia Shield troner faktisk på topp, etterfulgt av Googles Nexus 7, Apples iPad 4, og Asus Transformer Book T100.

50 prosent dårligere
Atwood hevder følgende: å bruke Windows til lette oppgaver som nettsurfing har ikke forbedret seg hva angår batteritid siden 2009. Atwood mener forskjellene mellom de to systemene faktisk har økt, noe vi klart kan se i en ny test fra AnandTech.

I testen kommer det frem at Apples nyeste MacBook Air 13" (den Apple lover at skal levere 12 timer batterilevetid, men som klarte over 14 timer i samme test), ikke får 26 prosent dårligere batterilevetid med Windows som testet i 2009, men nå hele 50 prosent dårligere batterilevetid med Windows installert på samme maskin.

Skjønner ikke årsaken
Hva som er årsaken til de store forskjellene, bortsett fra den optimalsierngen Apple kan gjøre med egen maskin- og programvare (neppe 50 prosent), vet kanskje bare Apple og kanskje Microsoft.

Atwood snakket med Anand Shimpi fra AnandTech om testen som ga det nedslående resultatet, men hverken Shimpi eller PC-produsentene kunne svare på hvorfor, ei heller klarte de å sette sammen en Windows-maskin med samme batterilevetid som OS X.

«Batteriforskjellene er enda større i dag, selv når man bruker Microsofts egen maskinvare, bygget i Microsofts lab, og som kjører Microsofts nyeste operativsystem lansert denne uken. Microsoft kan ikke lenger bortforklare at denne store forskjellen er grunnet "dårlig optimaliserte tredjeparts-drivere"», hevder Atwood.

Kilde:
Coding Horror

Stikkord: Apple, batteri, Microsoft