Annonse


Nå stenger de piratportalen

Piratportalen isoHunt har siden mai vært blokkert av britiske nettleveandører, etter pålegg fra myndigheten.

Forlik med filmbransjen
Nå må  piratportalen, som hadde 20 millioner delere og 7,4 millioner brukere pr. måned på det meste, stenge.

Årsaken er et forlik med filmbransjen som også innebærer at IsoHunt-bakmennene må ut med 110 millioner dollar, tilsvarende 652 millioner norske kroner.

Sak siden 2006
Flere store filmselskaper, blant dem Disney, Paramount og Twentieth Century Fox, gikk i 2006 rettens vei for å få stoppet portalen.

Annonse


Men etter mange juridiske slag så dette ut til å være like lite vellykket som forsøkene på å få stoppet The Pirate Bay.

Ville ha dialog
I motsetning til The Pirate Bay var IsoHunt villige til å innlede en dialog med rettighetshaverne.

I 2007 inngikk de derfor en avtale om å filtrere ut opphavsbeskyttet materiale. Det hjalp heller lite, for like etter ble det sperret i USA.

I 2009 prøvde de å bli sosialt nettverk, og det var tydelig at eieren, kanadieren Gary Fung som startet nettstedet i 2003, så seg om etter lovlige forretningmodeller.

Hardnakket rykte
Det var imidlertid vanskelig å kaste av seg rollen som nummer to på fildelernes liste over foretrukne nedlastingsssteder, nest etter Pirate Bay – selv om det i realiteten var lenge siden de hadde denne statusen.

Nå er det altså slutt for godt.

Sjefs-piratene holder ut
The Pirate Bay er fortsatt oppe og går, på tross av at de tidligere bakmennene er dømt til fengsel og til å betale store erstatningsbeløp.

Mange spør seg nå om det som fortsatt er den største piratportalen er den neste som står for tur til å måtte stenge dørene.

Kilde:
BBC

 

 

Annonse