Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette styringssystemet for et norsk biobrenselanlegg var aldri ment å være tilgjengelig via nettet. (Ill.: Dagbladet)

Dette skulle aldri ligget på nett

– I verste tilfelle kan liv gå tapt.

Vannkraftverk, kraftstasjoner, damanlegg, oljerigger, sykehus, trafikklys.

Steinalder-teknologi
Alt sammen styres via elektroniske systemer som i mange tilfeller ble utviklet for flere tiår siden, og som nå fortoner seg som den reneste steinalder, både når det gjelder teknologi og grensesnitt.

Da de ble utviklet, var det ingen som tenkte på dagens Internett, et sted der alle har adgang. Nett var noe for de få, for de profesjonelle.

2500 bare i Norge
Dagbladet kan i dag avsløre at hele 2500 av disse systemene ligger åpent tilgjengelig på nettet. Og det er bare i Norge. Ute i verden finnes det trolig mange tusen flere styringssystemer som kan nås på denne måten.

Sikkerheten rundt disse systemene er stort sett avhengig av at de er fysisk adskilt fra Internett, sier seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) til Dagbladet. 

– Liv kan gå tapt
– Kommer du først inn i ett av disse systemene, er de ofte ikke veldig godt sikret, og du kan gjøre stor skade. Du kan for eksempel ta kontroll over damanlegg og skape flommer, ta kontroll over trafikklys og skape trafikkaos, eller ta styring over transportsystemet. I verste tilfelle kan liv gå tapt.

Systemene som ligger ute gjelder både helse, forsvar, olje og kollektivtransport, for å nevne noen av de viktigste samfunnsområdene.

Minst 500 er åpne
​Av åpenbare årsaker ville ikke Dagbladets journalister teste om de kom inn.

Men rundt 500 av systemene som ble oppdaget kunne tilsynelatende gi uvedkommende tilgang.

 

Les flere saker om manglende datasikkerhet i Dagbladets serie Null CTRL.

Stikkord: sikkerhet