Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Storfilmen Pacific Rim kommer først på Blu-ray i begynnelsen av desember. Likevel går den for fulle mugger på de ulovlige fildelingstjenestene. (Ill.: Warner Brothers)

Så lite er lovlig tilgjengelig

Myte at piratproblemet er «løst».

Filmbransjen skryter av at de lovlige tilbudene nå er så bra at ingen egentlig trenger å laste ned ulovlig lenger.

Men stopp litt.

Hva er det egentlig som er tilgjengelig på Netflix og andre strømmetjenester?

DVD før nett
En ting er at filmbransjen gjerne vil selge DVD og Blu-ray før de overlater rettighetene til strømming.

Noe helt annet er det at steingamle filmer fra 80- og 90-tallet ikke er tilgjengelige. Enten på grunn av manglende eller uklare rettigheter, eller fordi filmselskapet planlegger en super duper julegave-boks med mye ekstramateriale i diskformat.

Søk og se selv
Søkemotoren Can I Stream It? gir en pekepinn om hva som er tilgjengelig på nettet lovlig. Hit kan du gå for å se om det finnes en lovlig utgave før du (noe vi ikke anbefaler) gjør deg til lovbryter.

Ars Technica har laget en kjapp oversikt over noen av de mest populære filmtitlene på pirat-nettverkene og hvilken status de har i lovlige kanaler

Bare kjøp
For eksempel får du Pacific Rim bare som digital kjøpefilm på disk eller via nettet (iTunes etc.), og ikke som strømming eller leiefilm (iTunes, kabel-TV, videokiosker etc.), selv om det er tre måneder siden den hadde kinopremiere i USA.

I Norge, der filmen hadde premiere 2. august, slippes den på DVD/Blu-ray først 4. desember, og den er selvsagt ikke tilgjengelig via nettet heller.

Ny og utilgjengelig – for noen…
En annen film som florerer er White House Down, som kom på kino omtrent samtidig i USA og Norge – i midten av september.

Den kan overhodet ikke kjøpes, leies eller strømmes ennå. Disk-utgaven kommer først  4. november i USA, og er ennå ikke mulig å forhåndsbestille i Norge.

Gir blaffen i datoer
Piratene forholder seg ikke overraskende til slikt. Blu-ray-utgaven av White House Down deles i dette øyeblikk av 16 000 på Pirate Bay og omtrent like mange på Kick Ass.

Begge populære nedlastingssteder som blokkeres i Storbritannia, men så langt er åpne for nordmenn.

Fire og en halv sesong
Og sånn fortsetter det. Bare tre sesonger av Breaking Bad er for eksempel tilgjengelig i på nett i Norge, mens samtlige sesonger er tilgjengelig både på Netflix i USA og på iTunes i Storbritannia.

I videobutikken er bare fire og en halv sesong tilgjengelig, i påvente av total-boksen som kommer 26. november (i USA – norsk dato ikke klar).

Musikkbransjen har lært
Oppsummert kan vi trygt si at mens filmbransjen tviholder på det som for mange fortoner seg som absurde utgivelsesdatoer, begrensinger og tidspunkter, surfer piratene videre som om ingenting skulle være skjedd.

Og dette mens musikkbransjen stort sett har fjernet avstanden i tid mellom CD/vinyl og nettutgivelse til nedlasting og strømming – kloke av skade.

 

 

 

 

Stikkord: fildeling, film, musikk, strømming