Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Hver piksel på HDP-disken inneholder en QR-kode som skal kunne leses av romvesener som oppdager Jorda lenge etter at vi har forlatt den. (Ill.: MESA Institute for Nanotechnology)

Denne skal kunne leses av romvesener

Ny teknologi lagrer i millioner av år.

Først var bibliotekarene bekymret for floppydisken.

Siden uttrykte de frykt for at data lagret på harddisk og optisk disk også kunne forsvinne som et resultat av tidens tann eller rene uhell.

Arkivarene kan juble
Selvsagt hadde de rett. For det finnes i dag ingen form for digital lagring som er 100 prosent sikker og holdbar i det uendelige.

Men nå kan arkivarer, historikere og andre som er opptatt av å bevare ting for ettertiden puste lettet ut, eller kanskje til og med juble.

– Kan lagre i opptil en milliard år
For forskere ved MESA Institute for Nanotechnology ved universitetet i Twente i Nederland og The Freiburg Institute for Advanced Studies i Freiburg i Tyskland mener faktisk å ha løst dette problemet.

Ved hjelp av en helt ny type disk kan data ifølge forskerne lagres flere millioner år, muligens helt opp til en milliard år.

Nano-tynne lag
Disken består av et 338-nanometer (nm) tykt lag av silisiumnitritt på toppen av en silisiumskive.

På skiven befinner det seg et 50 nanometer tykt wolfram-lag der det er lagt inn en QR-kode.

QR-kode
Denne grafiske koden er i praksis samme type som det vi bruker for å lese av informasjon på varer og reklameplakater med mobilen i dag, 

Forskerne regner med at romvesener som eventuelt finner Jorda etter at vi forlengst er utdødd, eller har forlatt den gamle kloden for til fordel for bedre og grønnere planeter der ute, vil kunne lese av koden.

– Har noen en S4?
Men vent nå litt. Er det nå så sikkert at de vil ha en iPhone 5 eller en Galaxy S4 i lomma, sånn for sikkerhets skyld i fall de kommer over steinalderteknologi?

Kilder:
Computerworld.com
Arxiv.org

 

Stikkord: forskning