Hopp til navigasjon Hopp til innhold
T-Mobile i USA innfører gratis mobilsurfing i utlandet. (Ill.: Christian Fischer/CC)

Innfører gratis nett i utlandet

Teleselskap går helt nye veier.

Det multinasjonale teleselskapet T-Mobile vil ikke lenger være med på karusellen som skaffer kollegene deres milliarder av inntekter fra folk som skal sjekke nyhetene i hjemlandet mens de er på ferie eller jobbtur.

Fjerner roaming helt
Nå innfører de gratis internett-surfing samtidig som de fjerner ekstraavgiftene på teksting og tale for sine amerikanske kunder på reise.

Kort fortalt fjerner de høye tilleggene i det forhatte roaming-systemet totalt. Det vil si at det blir samme pris for en amerikaner som for eksempel sjekker New York Times i Oslo som når hun eller han gjør det samme i New York.

Norge også med
For blant de rundt 100 landene der avtalen gjelder er også Norge med i avtalen som de amerikanske T-mobile-kundene nå får.

Det er likevel ikke overraskende noen haker ved det.

Bare vanlig GSM
For det første snakker vi ikke om 3G-hastigheter her, og langt mindre om G4/LTE. Det eneste som er gratis, er surfing på det gamle GSM-nettet md EDGE og GPRS.

T-mole kan faktisk ikke love stort mer enn 128 kbps i gjennomsnitt, noe som utvilsomt er veldig tregt etter dagens standard.

Kjapp sjekking av -post og litt oppdatering på nyheter går greit, men for eksempel YouTube-video kan de glemme.

6-ukersregel
I tillegg kan de ikke være lenger ute av landet enn seks uker, og over en tremånedersperiode må halvparten av databruken skje i USA.

Dermed er det ikke mulig å lure seg til gratis Internett via mobilen for amerikanerne som bor permanent i utlandet.

Prisen på samtaler og tekstmeldinger blir for øvrig som om man befinner seg i USA.

Skritt i riktig retning
Likevel er utspillet til T-Mobile et skritt i riktig retning, mener mange. For vanlige amerikanske turister får i lag i likhet med mange nordmenn ubehagelige overraskelser på mobilregningen når de kommer hjem fra ferien.

De fleste har bare behov for å holde kontakten med hjemlandet sporadisk, og da er saktegående Internett utvilsomt bedre enn svinedyrt Internett. Og YouTube kan du jo se på hotellet, når du er i en WiFi-sone.

Skjer også i Europa
Foreløpig er det ingen ting som tyder på at vi nordmenn får lignende tilbud. 

Men som kjent jobber EU hardt for å bygge ned roaming-systemet, og i sommer fjernet britiske 3 roaming-avgiften i sju land. Så håpet er der.

Kilder:
CNet
Engadget

Stikkord: Mobil, roaming