Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Windows 8.1 er ikke gratis for de som ikke har Windows 8 fra før. (Ill.: DinSide.no)

Dette vil Windows 8.1 koste

Prisene for «rene» versjoner klare.

Windows 8.1 er i utgangspunktet en gratis oppgradering for de som har Windows 8 fra før. 

Ikke gratis for alle
Men hva med de som kjører Windows 7, XP eller Vista eller ikke har Windows fra før i det hele tatt?

Microsoft har selvsagt tenkt på disse også. Men gratis blir det ikke.

Kan ikke oppgraderes fra 7
Selskapet har nå offentliggjort de amerikanske prisene for såkalt «clean install», altså for de som ikke har Windows 8 fra før.

Har du Windows 7, kan du oppgradere fra Windows 8 og deremd beholde innstilinger, brukerdata og programvare. Men dette blir ifølge Ars Technica ikke mulig med 8.1.

Bare fra DVD
Og har du Vista, XP eller en enda eldre versjon vil du måtte installere fra DVD. 

Det ser med andre ord ikke ut til bli mulig å laste ned en fullversjon fra nettet, bare oppgraderingspakker.

Ifølge IDG.se vil det ikke bli gitt rabatter. Ifølge nettstedet vil oppgraderinger fra XP, Vista og 7 bare selges til fullpris.

Her er USA-prisene
For fullversjonen vil Microsoft i USA ta 120 dollar (om lag 708 kroner) for standardversjonen og 200 dollar (om lag 1180 kroner) for Pro-versjonen, opplyser Brandon LeBlanc i Microsoft til BetaNews.

Vil du oppgradere fra standard til Pro, koster dette 100 dollar (om lag 590 kroner).

Norge koster det henholdsvis 939 kroner å oppgradere fra tidligere versjon av Windows til standardversjon av Windows 8 og 2099 for Pro. Har du ikke Windows fra før, kan du for rundt 750 kroner (avhengig av forhandler) skaffe deg en OEM-versjon (uten brukerstøtte og bundet til maskin).

973 kroner
Om vi skal prøve oss på «25 prosent moms pluss ti prosent på toppen»-kalkylen vår (som ofte viser seg å stemme ganske bra), vil prisen for å gå rett til Windows 8.1 her hjemme bli henholdsvis 973 kroner for standardversjonen og 1622 kroner for Pro-versjonen, samt 811 kroner for Pro-oppdatering.

Kjøp Windows 8 nå!
Dersom dette stemmer, kan det se ut som det lønner seg å kjøpe Windows 8 nå, mens den fortatt er tilgjengelig, og deretter oppgradere gratis til Windows 8.1 når den kommer.

Windows 8.1 er allerede nå tilgjengelig i prøveversjon, men blir først sluppet offisielt den 18. oktober.

Christian Almskog hos Microsoft Norge skriver i en e-post til ITavisen at Windows 8.1 vil kunne lastes ned fra Windows-nettstedet eller kjøpes som en DVD i butikk.

 – Omtrent det samme som i dag
– En endring fra Windows 8 er at vi vil tilby Windows 8.1 som «Fullversjon», både nedlastbar og som hyllevare, og denne vil da ikke kreve en tidligere Windows-versjon installert. Dette vil gjøre det enda lettere for våre kunder som ønsker å bygge egen PC, kjøre Windows 8.1 på en virtuelll maskin, eller kjøre Windows 8.1 på en annen harddisk-partisjon, skriver han.
 
Almskog kan foreløpig ikke oppgi norske priser, men opplyser at de vil ligge på omtrent det samme som Windows 8.
 
Oppdatert 18/9-2013 kl. 14:05
 

 

Stikkord: windows 8.1