Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Den ulovlioge nedlastingen florerer fortsatt i det strenge Storbritannia. (Ill.: Alamy)

Pirater kjøper mest – igjen

Men hele 35 prosent av all film er ulovlig.

Det dreier seg riktig nok bare om Storbritannia, men den nye undersøkelsen som meningsmålingsinstituttet Kantar Media har foretatt for Ofcom (Office of Communications – tilsvarende Post- og teletilsynet og Medietilsynet her i landet) er kanskje den mest grundige vi har sett hittil.

Spurte over 21 000
Hele 21 475 briter har blitt spurt om sine nedlastingsvaner og digitale mediebruk i perioden mai 2012 til mai 2013.

Resultatet er både hyggelig og nedslående for film-, spill-, TV-  og musikkbransjen.

For å ta det hyggelige først: De 29 prosentene av befolkningen som laster ned ulovlig  kjøper mye mer lovlig musikk, film, spill og TV-serier lovlig enn den lovlydige majoriteten.

Samtidig står knappe to prosent for hele tre fjerdedeler av all ulovlig nedlasting.

Mye ulovlig film
Mindre hyggelig sett med filmbransjens øyne er det at hele 35 prosent av all film som er anskaffet eller gjort tilgjengelig pr. nett (som strøm eller nedlasting) er ulovlig.

Det betyr altså en voldsom filminteresse blant piratene, som altså kjøper flere titler på Blu-ray enn noen andre, og også i hyppigere grad har abonnement på Netflix, LoveFilm i tillegg enn andre grupper i befolkningen.

Bruker mest penger
I gjennomsnitt bruker piratene 26 pund (om lag 243 norske kroner) hver 3. måned på innhold. Til sammenligning bruker ikke-piratene 16 pund (150 kroner) i samme periode.

Hvor mye bransjen ville tjent eller tapt dersom uovlig fildeling ikke fantes, skal derimot være usagt.

Ville fildelerne virkelig ha kjøpt alt de nå laster ned?

Gratis markedsføring?
Fildeling fungerer som gratis markedsføring, mener mange. Og dersom mang regner inn kostnadene ved ordinær reklame med samme virkning, er dette en besparelse på mange hundre millioner.

Det er likevel liten tvil om at den ulovlige fildelingen har falt etter at britene har fått tilgang på bra, lovlige tilbud som Spotify og Amazons LoveFilm.

Dette kommer på toppen av at britiske bredbåndsleverandører har blitt pålagt å sperre for The Pirate Bay, Kick Ass Torrents og andre kjente fildelingsportaler. 

Nesten 60 prosent lastet ned
Hele 58 prosent av befolkningen oppgir at de i løpet av året som er målt har lastet ned eller strømmet minst ett stykke kultur eller underholdning det siste året.

Bare 17 prosent skaffet seg disse tingene på ulovlig vis.

Kilde:
Ofcom.org.uk

Stikkord: fildeling