Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iOS 7 kommer onsdag neste uke.

iOS 7-førsteinntrykk

Har noe endret seg siden betaen?

Vi har fått testet iOS 7 på en iPhone 5 i noen timer allerede.

Føles likt i bruk
Det første som slo oss er hvor lik den endelige versjonen er i forhold til beta 1. Det er ingen store endringer mellom beta 1 og beta 6 til den endelige versjonen hva angår hastighet (meny-animasjoner, ikke minst ), og det visuelle utrykket.

Den største er nok at Apple valgte å velge bort skriftypen som ble vist frem i juni. De gikk altså fra «Helvetica Neue Ultra Light» (som mange mente var vanskelig å lese), til «Helvetica Neue».

Vi føler ikke at OS-et er like kjapt når det kommer til grensenittet som det kunne ha vært. Apple bør kanskje optimalisere animasjonen noe. Det er ikke mulig å stille inn dette selv.

Etter det vi har erfart så langt fungerer OS-et godt med alle appene vi har testet (Spotify, Chrome, Nike+, Facebook, Facebook Messenger, CNN), og vi har ikke opplevd noen krasj.

Større sikkerhetsfokus
Den største endringen med en gang er sikkerhetsfunksjonen, som er høyere prioritert. Når man starter det nye OS-et for første gang blir man bedt om å definere en låsekode, en kode som er satt som standard til å aktiveres umiddelbart når man låser telefonen.

Den firesifrede koden kan defineres til å aktiveres etter ett minutt, 5 minutter eller 15 minutter, men som Apple påpeker: «Kortere tid er sikrere».

Ny grafikk og lyd
Av mindre vitkige ting, men noe som likevel løfter inntrykket ved bruk, er at det er en haug nye ringe og -varseltoner inkludert.

Det er også inkludert en rekke nye bakgrunnbilder (du kan laste ned alle her), dynamiske (bobler som svever), såvel som vanlige bakgrunner (som alle fungerer med parallax-effekten, dvs. at bildet beveger seg i forhold til hvordan man beveger enheten).

Kjapp Safari, men fortsatt få valg
En gledelig forbedring i iOS 7 er Safari. Vi har sverget til Chrome på mobil en god stund, men Safari er svært kjapp, og vi mener det også har et lekrere grensesnitt enn Googles. Alle nettsider lastes veldig kjapt.

Men det er klart; bruker man Chrome på PC-en får man ikke kjapp tilgang til de samme nettsidene via Safari.

Ingen store bruksmønster-endringer
For kjapp deling til sosiale nettverk er det små endringer: Facebook, Twitter, Flickr og Vimeo er med. Flickr og Vimeo finner man under innstillinger, og man kan logge inn (og installer appene om de mangler), akkurat som man har gjort med Facebook og Twitter i iOS 6.

iOS 7 er en fin oppgradering, men mest når det kommer til det visuelle. Liker du ikke iOS vil du ikke omfavne iOS 7 fordi alt er nytt – det aller meste fungerer på akkurat samme måte. De største forbedringene er varselsenteret, Spotlight, og kontrollpanelet. Hyggelig er det selvsagt også at apper nå oppdateres automatisk i bakgrunnen.

Er det noe du lurer på? Legg igjen spørsmål i kommentarfeltet, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Stikkord: ios 7, iphone