Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Newkia har stor sans for hvordan Xiaomi har lykkes i det kinesiske markedet med sine Android-mobiler.

«Newkia» skal lage Android-mobiler

Nei, dette er ingen spøk.

Det høres først ut som en dårlig spøk, men nei, disse folkene mener alvor. Selskapet Newkia ble opprettet samme dag som Nokia ble solgt til Microsoft. Nokia-merkenavnet er nemlig dødt: igjen står Microsoft, Windows Phone og Lumia-serien.

Merk deg navnet
Håpet til finnen Thomas Zilliacus er å lage mobiler sterkt inspirert av Nokia, men med Android som operativsystem. Zilliacus er gr
ünder og toppsjef for Mobile FutureNetworks.

Og ja, han har bakgrunn i Nokia: han jobbet der i 15 år som sjef for Asia-regionen. Han forlot selskapet i 1993, men var på lønningslista til finnene som konsulent i tre år.

Thomas Zilliacus ønsker å lage Nokia-inspirerte mobiler med Android-mobiler. Det nye selskapet heter derfor naturlig nok Newkia. (Ill.: Thomas Zilliacus/Facebook)

Tidligere Nokia og Ericsson-sjefer
Mobile FutureNetworks er et
investeringsselskap med tidligere Nokia-toppsjef Jorma Nieminen, og tidligere Ericsson-sjef Sven-Christer Nilsson på laget.

Zilliacus prøvde allerede i fjor å kjøpe ut Nokia fra Microsoft-samarbeidet – i hovedsak for å styre selskapet mot å bygge mobiler med Android-OS, og ikke Windows Phone som tidligere Microsoft-sjef og daværende Nokia-sjef Stephen Elop bestemte seg for.

– Supre mobiler, elendig OS
Han mener Nokia bygger strålende mobiler, også i dag, men hevder Windows Phone er helt feil strategi.

– Kundene vil jo rett og slett ikke ha Windows OS fordi det mangler økosystemet, og det er ikke nok apper og tjenester bygget for plattformen – tjenester kundene ser på som kritiske

Det er også det generelle image-problemet fordi Microsoft ikke sees på som et sexy selskap. Utviklere synes det er kulere å utvikle for android og Apple iOS, uttalte han til ZDNet.

Newkia med Android september 2014?
Zilliacus håper å kunne lansere en mobil med Newkia-merkevaren innen et år, men bortsett fra det er det ingen detaljer, tekniske eller noe annet.

– Verden har forandret seg mye de siste årene når det kommer til produksjon og distribusjon av mobiltelefoner.

Man trenger ikke lenger egne fabrikker som Nokia gjorde. Man kan kjapt, og på ganske kort tid, skaffe seg en relativt stor markedsandel med det riktige produktet og konseptet.

Gründeren peker på Xiaomi som eksempel på et slikt selskap.
 

Kilde:
ZDNet

Stikkord: Mobil, newkia, nokia