Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Maskinvaren er god nok den, det er programvaren som ikke er smart nok enda. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Fremtiden er nesten her

Test: Leap Motion: Stort potensiale innfrir ikke helt.

Vi lover at dette blir den eneste gangen i løpet av denne lille forhåndstitten at vi skal referere til «Minority Report».

Sci-fi-sensor i stua
«Leap Motion» fungerer (i teorien) akkurat som grensesnittet Tom Cruise manipulerer i den kjente sci-fi-filmen Minority Report fra Hollywood-konge Steven Spielberg. Man manipulerer og styrer objekter på skjermen i løse lufta med fingrene.

Den svært avanserte sensoren gir muligheter for en haug med gester. Fordi den kan følge med på alle fingrene dine samtidig ned til minste detalj, og vet når du lager en knyttneve – også dette brukes i en rekke apps for navigasjon.

«Leap Motion» bedyrer at sensoren ikke er en ersattter for mus og tastatur. Vi er helt enige. Dette er første forsøk på en billig-sensor av denne typen (482 kroner), og i hovedsak mest interessant for utviklere og entusiaster som vil leke seg.

Hvorfor? Jo, fordi Leap Motions utvalg av programvare og fastvaren i selve sensoren ikke er intelligent nok… enda. Det kreves for mye eksperimentering for den jevne bruker.

Her fungerer den best i kombinasjon med en bærbar. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Krever tilvenning
Den er for presis, og mangler intelligensen til å plukke opp de bevegelsene du ønsker å utføre, og plukker ofte opp bevegelser som gjør ting man ikke ønsker.

Dette er et produkt det er relativt frustrerende å komme i gang med. Og vi sier først som sist at du bør kalibrere enheten før bruk. Dette er en funksjon som er gjemt i kontrollpanel-programvaren. Merkelig at Leap Motion ikke byr på dette rett etter installasjon.

Utvalget av virkelig gode spille er ikke-eksisterende. Vi kan ikke se, slik produktet er i dag, at det ikke vil ha masseappell. Når det er sagt er dette et billig produkt med svært avansert teknologi som kommer til å bli bedre når utviklerne lærer det å kjenne.

Ikke at det er så veldig viktig for et slikt produkt, men det er ingenting å utsette på hverken design eller kvalitetsfølelse. Denne kan man ha ved PC-en uten å være flau. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Fungerer ikke på avstand
Det kreves også en hel del kalibrering, og det kan være vanskelig å få oppsettet til å sitte maks i forhold til hvor du sitter i forhold til PC-skjermen.

Dongelen må være ganske nærme deg, for når vi satt to meter unna, og koblet den til en mediacenter-maskin, registrerte den ingenting. Ikke at vi forventet det, men det er viktig å presisere.

Det er heller ikke meningen: Leap Motion skal brukes i kombinasjon med en bærbar og en stasjonær, ikke en media center-maskin flere meter unna.

Den lille elegante enheten (som ser ut som noe Apple kunne ha lagd), er jo relativt liten, men siden den må være så nærme deg kan den til tider være en plage, og være i veien når du vil bruke tastatur og mus.

Apps
Apps hentes fra Leap Motions nettside, og installeres via produktets egen app-butikk, kalt AirSpace. Man finner apper som «New York Times», «Boom Ball», «Fruit Ninja» (morsomt nok), og flere andre enkel spill. Dette er i hovedsak teknologi-demoer.

Man blir ikke sittende og spille i timesvis, for å si det sånn. Kult er ideen i appen «SignWave Unlock» (Windows – domener er støttet) som gjør det mulig å låse opp maskinen din bare ved å plassere hånda over Leap Motion.

Problemet er at vi rett og slett ikke fikk den til å registere de nødvendige håndbevegelsene for å komme i gang, og dermed fikk vi heller ikke testet det.

I AirSpace samles appene du laster ned fra nettbutikken. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Nettbutikken. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Styr Windows og OS X
For å kunne styre OS-et brukes det i Windows «Touchless»-appen, og aktivere avansert funksjonalitet. I OS X heter en lignende app «BetterTouchTool». Se videoklipp lenger den i artikkelen.

Problemet med OS X-appen «BetterTouchTool» er at man må sette opp alt selv. Neida, det er ikke satt opp en eneste grunnleggende gest for deg. Heldigvis kan man importere og eksportere sine egne oppsett, noe som blant annet Leap Motion-eiere har gjort på forumet til MacRumors. Det ene oppsettet som så fornufig ut krasjet dessverre Chrome konstant – jepp, det er forbedringsmateriale her.

Vi hadde helst sett at Leap Motion lagde apper for å styre OS X og Windows selv, lagde noen instruksjonsklipp, og kalibrerte for deg mens du brukte enheten. Dette blir for knotete.

Dette følger med. Hyggelig at de la ved to USB-kabler med forskjellig lengde. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Vent noen år
Det kuleste spillet er helt klart fysikkspillet «Puddle», og romskipspillet «Escape Velocity». Når vi så «Half-Life 2» demonsteres med Leap Motion for noen år tilbake satt vi som mange andre og var målbundet: dette må være det neste store. Det ser utrolig kult å styre førstepersonsskytespill med bare hånda.

Men som så ofte med den første satsetingen på ny teknologi for massene, at ting ikke er raffinert nok. For det første er det vanskelig å huske de nøyaktige gestene (og man må, som nevnt, være nøyaktig) som kreves for å spille, og det er naturlig nok ganske slitsomt å sitte med armene i en slik posisjon at bevegelsene plukkes opp av sensoren.

For å oppsummere: dette er et spennende produkt for utviklere, og et morsomt nok leketøy for entusiaster. Alle andre bør vente noen år. Vi tipper dette blir integrert i maskinene våre om ikke så alt for mange år, men like intutivt som berøringsskjermer er det enda ikke.

Kalibrering er viktig. Sørg for at du besøker kontrollpanelet, velger «Troubleshooting» og «Recalibrate Device» før bruk:

Kontrollpanelet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Du vil bruke endel tid på kalibrering. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

 

Stikkord: Maskinvare, Tester