Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Selv om Microsoft går godt og har hatt mange suksesser, er det fiaskoene Steve Ballmer vil bli husket for. (Ill.: Getty Images/Bloomberg)

Gode nyheter for Microsoft

Kommentar: Nå kan det bare gå framover

Da Steve Ballmer fredag forkynte at han ville gå av som Microsofts toppsjef innen ett år, reagerte både media, IT-bransjen og børsen med tilnærmet jubel.

– Endelig!
Microsoft-aksjene gikk opp med ni prosent, og analytikere, journalister og kommentatorer reagerte med et unisont «endelig!».

Mannen som for folk flest kanskje mest av alt forbinder med den berømte «I love this company!»-krigsdansen og en rekke selsomme og til dels ufine utfall mot konkurrentene var opplagt et problem for selskapet sitt.

Levde trygt
Han sto for en bedriftskultur og en visjon som allerede var i ferd med å bli parkert da han tok over i 2000, etter å ha vært i selskapet siden 1980.

Mens Microsoft levde trygt på at folk og firmaer oppgraderte til ny Windows-versjon hvert femte år og betalte inn lisensene sine via maskinvareprodusentene, glemte han helt å være innovativ ut mot forbrukerne.

Xbox unntaket
Her må vi for øvrig ta et solid forbehold når det gjelder Xbox. Kinect er kanskje ingen ubetinget suksess, men spillplattformen er det utvilsomt.

Her tenkte Microsoft riktig, og de tok raskt en velfortjent markedslederposisjon i konkurranse med Sony og Nintendo.

Mobil katastrofe
Det sies nå at det først og fremst var Surface RT – den nedskalerte versjonen av Windows 8 som brukes på nettbrett – som gjorde at styret fikk nok og ga Ballmer et tydelig signal om at han burde vurdere å trekke seg litt før tiden.

Men det er grunn til å tro at dette ikke er den eneste grunnen. For Windows Phone – som Ballmer hadde en eplekjekk «nå eller aldri»-holdning til, ble for å si det veldig forsiktig ikke den suksessen han hadde håpet på. (Se for øvrig vår DinSide-kollega Ole Petter Baugerød Stokkes kommentar om hvorfor han – etter å ha vært Windows Phone-bruker i ett år – nå ser seg nødt til å gi opp og skifte til Android).

Høna og egget
Google har med Android har tatt plassen som Apples farligste konkurrent, og er nå markedsleder.

Mens Windows Phone nesten er usynlige i markedet, ikke minst fordi app-utviklerne ignorerer dem. Forståelig nok, for er det snakk om en klassiske høna og egget-situasjon. Uten bruker, ingen apper. Og uten apper, ingen brukere.

Ingen Windows-entusiasme
Heller ikke selve hovedproduktet Windows har det gått så bra med. OS-et er suverent størst i antallet brukere på verdensbasis, og Microsoft lever fortsatt godt på at bedriftene betaler sine lisenser og vi andre betaler vårt gjennom alle maskinvareprodusentene (alle unntatt Apple) som har avtale med Microsoft.

Men den store entusiasmen har ikke Microsoft klart å mobilisere for nye versjoner. Tvert om vegrer både bedrifter og privatpersoner seg for å oppgradere. Med mindre du kjøper ny PC, er sjansen liten for at du enehendig går og kjøper en ny utgave av Windows for å erstatte den du har på PC-en.

Latter, vantro og hån
Det hjelper heller ikke at oppgraderingene for en stor del har blitt møtt med latter, vantro og hån. Det begynte med det utskjelte Windows ME i 2000 (som vel å merke kom samtidig med den bunnsolide og anerkjente oppgraderingen av Windows NT, Windows 2000), og fortsatte med Windows Vista i 2006 og nå sist med Windows 8 i fjor høst.

Det er betegnende og ikke så lite ironisk at Microsoft står igjen med to gamle suksesser (Windows XP og Windows 7), og ingen nye. Det er tilnærmet katastrofe for et selskap som lever av innovasjon.

Penger framfor innovasjon
Som toppsjef må Ballmer selvsagt ta en stor del av ansvaret for dette. Det er hans oppgave å snu en bedriftskultur som ikke har klart å manøvrere seg ut av gamle modeller.

Samtidig er Ballmer en klassisk forretningsmann. Han er nok bedre til å telle penger enn å se nye teknologiske muligheter.

Henger etter
Både Apple og Google har hatt langt mer visjonære ledere som har evnet å tenke utenfor boksen. Mens Microsoft har sovet trygt på forretningsmodell som har vært uforandret 1980-tallet, har Google og Apple gitt brukerne nye muligheter og hele IT-industrien nye markeder.

Microsoft har blitt hengende etter på viktige områder, selv om de har gjort det bra både med spill og webservere.

Kan de snu?
Spørsmålet er om Microsoft nå kan snu, etter at Ballmer er ute og en eventuell ny og mer framtidsrettet leder er på plass.

Personlig tror jeg det. Microsoft har så store ressurser og så mange bra folk at det er fullt mulig for dem både å erobre mobile plattformer og utvikle helt nye markeder med produkter vi ennå ikke har sett.

Et lite dytt
Vi snakker tross alt om selskapet som har gitt oss både Windows og Xbox og som etter sigende skal ha verdens mest fornøyde medarbeidere.

Og som kanskje bare trenger et aldri så lite dytt før de igjen blir farlige både for Apple, Google og alle de andre der ute.

Stikkord: kommentar, Microsoft, steve ballmer