Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Makerbot Digitizer bruker ca. 12 minutter på å skanne inn denne nissen. (Ill.: Makerbot)

Snart kan du kjøpe denne

3D-skanner i salg fra oktober.

Utskrift av fysiske gjenstander via såkalte 3D-skrivere har utvilsomt blitt en «greie» i 2013.

Toppet seg med pistol
For på enhver messe med respekt for seg selv har en eller flere stilt ut skriverne og vist hvordan man kan lage små modeller av hus, biler og andre bruksgjenstander.

Det hele toppet seg da våpenentusiasten Cody Wilson avfyrte verdens første 3D-psitol. Da ble det bråk, med høye fy-rop og krav om forbud.

Kommer i oktober
Om man kan skrive ut pistoler med Makerbot Digitizer er uvisst. Uansett trenger du en 3D-skriver i tillegg, for det dreier seg bare om en skanner som gjør at du kan lese inn dine gjenstander og sende dem til skriveren.

Man skal man dømme etter reklamebildet, kan man i hvert fall skanne smånisser for senere å printe dem ut for å pynte opp i hjemmet til jul.

Stor interesse
Og det kan bli en realistisk mulighet, for ifølge BBC vil skanneren være å finne i butikkene i god tid før årets høytid, nærmere bestemt i løpet av oktober.

Allerede i går startet forhåndsbestillin gene, noe som førte til at Makerbots nettsted gikk ned på grunn av overbelasting. Med andrer ord er interessen upåklagelig.

Stiv pris
Prisen er som vanlig være noe stiv for de som vil være første ute med det siste.

Rundt 8500 kroner (1400 dollar i USA) må du ut med (pluss printeren, naturligvis). 

Ingen hamburgere
Nå må det sies at få – om noen – nettbutikker tilbyr denne løsningen. Og det er fortsatt et åpent spørsmål om varer i framtida vil bli «produsert» hjemme hos kundene framfor i en fabrikk i Kina eller Malaysia.

Makerbot lover på sin side at innskanningen verken krever spesielle kunnskaper eller komplisert programvare.

Det de derimot ikke lover, er innskanning av hamburgere

Oppdatert 23/8-2013 kl. 09.20: I en tidligere versjon av denne artikkelen kunne det se ut som Makerbot Digitzer er en 3D-skriver. I virkeligheten dreier det seg jo om en 3D-skanner. ITavisen beklager misforståelsen.

Stikkord: 3d-skanner