Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Buttercoin skal gjøre det enklere og billigere for utlendinger å sende penger hjem. (Ill.: Buttercoin.com)

Mye billigere å sende penger hjem

Buttercoin vil hjelpe innvandrere.

Virtuell valuta er i skuddet for tida – på så mange vis.

Mest for kriminelle?
I går ble det kjent at Tyskland anerkjenner Bitcoin, i den forstand at de vil skattlegge utbytte på utbytte av spekulasjon med nettvalutaen.

Og i motsatt ende sier nå amerikanske politikere at de ønsker å utrede hvorvidt Bitcoin og annen virtuell valuta er et instrument for kriminell virksomhet.

3077 milliarder i året
Dette stopper imidlertid ikke Buttercoin (OBS! Høy trafikk!), en ny form for nettbasert betalingsenhet som er spesielt rettet mot innvandrere som gjerne vil sende penger til familien i sine opprinnelsesland.

Ifølge beregninger fra Verdensbanken vil det innen 2015 sendes det ufattelige 3077 milliarder kroner i året fra rike til fattige land. Det er rundt ti ganger mer enn USA samlede u-hjelpsbudsjett.

Problemet er at om lag 10 prosent av dette går rett i lomma på formidlingsselskaper som Forex og Western Union. De lever godt av at banksystemene i mottakerlandene ofte er usikre eller til og med fraværende.

– Uanstendig utnyttelse
Å utnytte fattige mennesker på denne måten er direkte uanstendig, mener Buttercoin-grunnleggerne Cedric Dahl og Bennett Hoffman.

Derfor bestemte de seg for å lage et Bitcoin-basert system som elegant hopper over det de mener er et helt unødvendig og svært fordyrende mellomledd.

India først ut
Første land ut blir India, der det åpnes for Buttercoin-transaksjoner allerede i løpet av september.

Systemet fungerer slik at lokale pengevekslings- og overføringskontorer tar seg av innskudd og uttak Deretter veksles pengene inn i Bitcoin.  Selve overføringen via nett, utenfor de lokale pengekontorenes kontroll.

Unngår svarte penger
De lokale samarbeidspartnerne får halvparten av tilleggsgebyret Buttercoin beregner seg. Dette for å dekke lisenser og avgifter som de er pålagt av lokale myndigheter både på sender- og mottakersiden.

Selv om det på ingen måte blir gratis å overføre penger, mener Buttercoin at det er mye å spare framfor å bruke multinasjonale aktører. Samtidig ivaretar de myndighetenes behov for kontroll, slik at man unngår at svarte penger overføres.

Store aktører bak
Som kjent reguleres kursen på Bitcoins av ren tilbuds- og etterspørselsmatematikk, ikke av børser og regjeringer.

Foreløpig har Dahl og Hoffman greid å reise 716 000 kroner i startkapital på egenhånd. I tillegg har de blitt lovet om lag 6 millioner kroner fra finansielle aktører, blant annet fra Google Ventures.

Kilde:
Techcrunch.com

 

Stikkord: bitcoin, nettpenger, virtuell valuta