Annonse


Presset til å stenge Snowdens e-post

Varsleren Edward Snowdens brukte den anonyme e-posttjenesten Lavabit for å sende meldinger fra Russland, der han nå er seg etter et lengre opphold i transittsonen på Sjermetjevo-flyplassen utenfor Moskva.

– Blitt tvunget
Dette meldte den prisbelønnede Wall Street Journal-journalisten Julia Angwin via Twitter ved 18-tiden i går norsk tid.

På Lavabits nettside ligger det nå en melding der sjefen Ladar Levison forklarer de rundt 410 000 brukerne hvorfor e-posttjenesten er stengt:

Jeg har blitt tvunget til å ta en vanskelig avgjørelse: Å bli medskyldig i forbrytelser mot det amerikanske folk eller forlate nesten ti år med hardt arbeid ved å legge ned Lavabit. Etter mange runder med meg selv har jeg besluttet å stenge ned alle funksjoner.

Annonse


Jeg skulle ønske at jeg på lovlig vis kunne  dele med dere hendelsene som førte til min beslutning. Det kan Jeg ikke. Jeg føler likevel at dere fortjener å vite hva som skjer. Det første tillegget i den amerikanske grunnloven er ment å garantere meg friheten til å snakke ut i situasjoner som dette. Dessverre har Kongressen vedtatt lover som sier noe annet. Slik det nå står, kan jeg ikke dele e erfaringer jeg har gjort de siste seks ukene, selv om jeg to ganger kommet med de nødvendige forespørsler.

Hva kommer til å skje nå? Vi har allerede begynt å forberede papirene som trengs for å fortsette å kjempe for Grunnloven i den fjerde Circuit Court of Appeals. En gunstig avgjørelse ville tillate meg gjenopplive Lavabit som et amerikansk selskap.

Denne erfaringen har lært meg en veldig viktig lekse: Uten en lovendring fra Kongressens side eller en sterk rettslig presedens, vil jeg advare på det sterkeste mot å stole på og utlevere sine private data til et selskap med fysiske bånd til USA.

Ingen pålegg
Det ser med andre ord ikke ut som om Levison har blitt pålagt å stenge Lavabit eller at amerikanske myndigheter har stengt tjenesten.

Snarere er det nærliggende å tolke det slik at Levison har blitt presset, og at han blitt truet med ekstreme straffereaksjoner dersom han fortsetter å gi folk muligheten til å ende anonym e-post på den måten Snowden skal ha gjort.

En representant for organisasjonen Human Rights Watch har tidligere uttalt at hun hadde holdt kontakten medt Edward Snowden ved hjelp av Lavabit.

– Skriften på veggen
Samtidig melder en annen anonym e-posttjeneste, Silent Circle, at de også legger ned.

– Vi har sett skriften på veggen og velger å legge ned med en gang, står det på deres nettside.

Annonse