Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Denne høyteknologiske doen fra japanske Satis kan styres av en hacker. (Ill.: Satis)

SISTE: De kan hacke doen din også

Du er ikke trygg noe sted.

De kan hacke TV-en din, ta kontroll over bilen din, stoppe hjertet ditt, ta strømmen din, låse opp huset ditt og forfølge og plage deg på et utall andre måter.

Men tar du deg en tur på det lille huset for å utføre et nødvendig ærende, burde du få være i fred.

Hi tech på do
Men neida. I hvert fall ikke dersom du har investert i det aller siste innen japansk do-teknologi.

Som kjent kreves det omtrent ingeniøreksamen for å finne ut av de mange funksjonene på en japansk utgave av det vi på godt norsk kaller en dass.

Sinnrik programvare
Der borte er svaret på naturens kall metervis med kode, knapper og lys. Samt sinnrik programvare for spyling av de mest unevnelige kroppsdeler.

Det er her hackerne kommer inn.

Kan utnytte hull
Det viser seg nemlig at appen som følger med high end-doen SATIS har ett eller flere smutthull som luringer mer enn gjennomsnittlig digital kunnskap kan utnytte.

For hør bare hva du kan risikere:

Ukontrollert spyling
– En angriper kan rett og slett bare laste ned My Satis (apens navn) og bruke den til å få toalettet til å skylle ned hele tiden, og på denne måten øke vannforbruket og dermed kostnadene for eieren, heter det i en rapport fra selskapet Trustwave Spiderlabs.

Og ikke nok med det. Rapporten fortsetter:

Lokket opp og ned
– Angripere kan også få enheten til å åpne og lukke lokket når du minst venter det, aktivere rompevasken eller tørkefunksjonene og på denne måten forårsake ubehag og frykt hos brukeren.

Det er derfor betryggende at vedkommende som holder på med slikt tøys må befinne seg like utenfor dodøren. 

– Ikke for seriøse skumlinger
Det sier i hvert fall den britiske sikkerhetseksperten Graham Cluley.

– Det er lett å se hvordan en spøkefugl kan få naboene sine til å tro at det spøker på doen når det spruter vann eller setter i gang varmlufta uten varsel. Men jeg har vanskelig for å tro at seriøse, hardkokte cyberkriminelle kunne være interessert i noe slikt. sier Cluley til BBC.

 

Stikkord: hacking