Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette nettbrettet er kjøpt i Nord-Korea. Og det er slett ikke verst, bortsett fra én liten detalj... (Ill.: northkoreatech.org)

Har alt, bortsett fra én ting…

Sånn går det når du kjøper nettbrett i Nord-Korea.

Nord-Korea er ikke, som det heter på politikerspråket, «et land vi finner det naturlig å sammenligne oss med».

Men likheter finnes likevel.

Hi-tech for turistene
For eksempel er det nettbrett å få kjøpt i butikkene.

Bare for turister med hard valuta, selvsagt. Vanlige folk må nok se langt etter slik vanvittig luksus.

Kjøpte siste versjon
En turist som bare vil kalles «Michael» (er han redd for å bli forfulgt av nordkoreanske agenter, mon tro?) kjøpte den siste utgaven av nettbrettet Samjiyon, som første gang stolt ble presentert av nordkoreanske myndigheter under «8th Pyongyang Autumn International Trade Fair» i september i fjor.

Vi burde med andre ord forvente at teknologien har modnet, og at de verste feilene er rettet siden førsteutgaven.

1188 kroner, og det er ditt
Vår mann fikk øye på nettbrettet i en suvenirbutikk tilknyttet en restaurant han og resten av reisefølget besøkte.

For 200 amerikanske dollar (om lag 1188 norske kroner) var den hans, med eske, bruksanvisning og allting. Ikke var det noe problem å få det med seg ut av landet heller. Bare å fylle ut skjemaet som forteller at du har med deg teknologi ut som du ikke hadde med inn, så er saken grei for de strenge tollbetjentene på flyplassen.

Stor overraskelse
Michael forventet ikke all verden da han vel hjemme i USA pakket ut brettet.

Desto større var derfor overraskelsen da han fant ut at dette var på høyde med det han ville ha fått dersom han hadde kjøpt et tilsvarende nettbrett hos erkefienden, det langt mer teknisk avanserte Sør-Korea.

– Imponerende
– Jeg kan med hånden på hjertet si at Samjiyon er overraskende imponerende. Når det gjelder reaksjonstid og hastighet, kan det nesten konkurrere med de ledende nettbrettene der ute. Både å peke på ikoner og å starte apper føles ganske så sømløst. Kameraet er like raskt som hos de ledende brettene, og det er ikke spor av forsinkelse når jeg spiller kjente spill som Angry Birds, sier en åpent begeistret Michael til Nortkoreatech.org.

Ifølge opplysningene på esken har Samjiyon-brettet en 1,2GHz-prosessor om bord (noe som faktisk er sprekere enn den nye sjutommeren til Samsung) og 1GB RAM (samme som Samsung-brettet).

Ingen Google-apper
Det er den lisensfrie versjonen av Android som ligger på brettet, og det betyr at man ikke kan verken finner Googles egne apper eller kan bruke noen av appene fra Google Play. Da må man nemlig ha avtale med Google, og det har nordkoreanerne åpenbart ikke.

Men det er i grunnen ikke så farlig. For brettet mangler nemlig én vesentlig ting: WiFi.

– Men hvor er WiFi?
Ifølge Michael er det ingen tegn til at bretter men å kunne kobles til Internett. I hvert fall fant han ingen måte å sette opp WiFi på.

En mulig forklaring er at brettet er hardkodet til å fungere utelukkende på det strengt kontrollerte nordkoreanske kontrollerte sær-nettet, og at man på denne måten vil sikre seg mot at brukeren får tak i annen informasjon enn den som er godkjent av nordkoreanske myndigheter.

Plutselig føltes 1200 kroner som i overkant dyrt…

Her er utpakkingsvideoen:

Stikkord: nettbrett, nord-korea