Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Helst bør du kanskje hive alle de digitale dingsene dine i elva og vandre ut i skogen... (Ill.: Panther Media)

Ti grunner til å være fryktelig redd

Her er hacker-triksene fra årets Black Hat.

Denne uka går årets store hacker-kongress Black Hat av stabelen i Las Vegas i USA.

Lovlydige borgere
Her viser verdens fremste eksperter på datainnbrudd fram det de kan. 

Og dette dreier seg vel å merke om lovlydige borgere som jobber for universiteter, offentlige instanser eller legale selskaper.

Årets hacker-trender
Du kan dermed bare ane hva de ordentlig «svarte» gutta kan komme til å finne på når de får kloa i teknologien og blir klar over hullene som nå presenteres langt ute i Nevada-ørkenen.

Teknologinettstedet The Verge har tatt en kikk på årets trender. På grunnlag av dette har de laget en ti på topp-liste over de verste truslene for folk flest.

Her er de:

1) Regjeringen kan hacke deg
I kjølvannet av den siste tidens avsløringer er det god grunn til å frykte at myndighetene holder øye med deg. Faktisk kan det se ut til at USAs regjering kan følge med på alt som alle gjør på nettet, over hele verden.

2) Hackere kan ta kontroll over bilen din
Med stadig mer elektronikk i bilene og i det siste også nett-tilkobling er det ikke overraskende at ondsinnede nerder kan stoppe, bremse og styre mens du sitter bak rattet, ute av stand til å kontrollere din egen bil. Du tror det ikke? Se denne reportasjen i finans-tidsskriftet Forbes.

3) De kan stoppe hjertet ditt
Kanskje mest for de som har kommet opp i åra, men likevel: Moderne medisin innebærer i stadig større grad at tekniske innretninger settes inn i kroppen din. Også den gode, gamle pacemakeren har blitt heldigital, Den legendariske «kroppshackeren» Baranaby Jack skulle holdt en presentasjon av hvordan dette forgår, men han døde dessverre i forrige uke i en alder av 35. Hans kollega Jay Radcliffe dokumenterer imidlertid hvordan datavirus kan programmeres til å ta kontroll over kunstige kroppsdeler.

4) Moderne spøkelser
Som om det ikke er varmt nok inne for tiden, blir plutselig varmepumpa stilt på vinter igjen. Samtidig dempes lysene, og døra di låser seg. Det er som en særlig spøkelsesfilm fra 80-tallet, men det kan faktisk skje i dag. Hackerne Daniel Cowley, David Bryan og Jennifer Savage viser hvordan det er mulig.

5) Plutselig ble strømmen borte
Hackere kan skru av strømmen. Ikke bare i huset ditt, men i hele nabolaget. Ja, i hele byen også. Og kanskje i hele landet. Kraftverk-hacking er den nye trenden, mener hackerne Lucas Apa og Carlos Mario Penagos. Deres presentasjon finner du HER.

6) De vet hvor du er
Vi vet jo at både myndigheter og profesjonelle banditter kan spore deg. Men for noen få hundrelapper kan hvem som helst finne ut hvor du er til enhver tid, uten at du har skrudd på GPS-en på telefonen din. Brendan O'Connor har konstruert folke-trackeren som han påstår kan spore opp hvem som helst når som helst fra sofakroken hjemme.

7) De hører hva du sier
Det var en gang da GSM var bombesikkert og norsk politi bekymret seg over at de ikke kunne avlytte mobiltelefoner på samme måte som de avlyttet vanlig fasttelefon. Den tiden er for lengst forbi. Og i dag er det ikke bare lovens lange arm som via dommertillatelse kan lytte på deg. Med utstyr for en drøy tusenlapp kan du gjøre akkurat det samme. Tom Ritter, Doug DePerry og Andrew Rahimi har konstruert en boks som automatisk kobler seg til telefoner i nærheten og hører hva som blir sagt. De stakkars ofrene har ingen mulighet til å skjønne hva som skjer.

8) De får opp låsen din
Tirsdag kunne vi fortelle at hackerne Flavio Garcia, Baris Ege og Roel Verdult ikke får vise hvordan de har hacket ett av verdens mest utbredte systemer for elektronisk billås, Megamos Crypto (VW, Honda Fiat m.fl.). Men på Black hat er det nok av andre som kan vise hvordan moderne låser kan brytes opp. Blant annet presenterer David Lawrence, Eric van Albert og Robert Johnson hvordan de kan lage 3D-modeller av nær sagt alle former for nøkler.

9) Storebror ser deg
De fleste vet at hackere kan ta kontrollen over webkameraet på PC-en din og dermed ha fri utsikt til privatlivet ditt så lenge kameraet er aktivt. Men de færreste visste kanskje at det samme kan gjøres både med et standard videokamera og med en såkalt smart-TV (med nettforbindelse og innebygd kameralinse). Todd Manning og Zack Lanier viser hvordan et GoPro-kamera kan forvandles til et overvåkingskamera og Seunglin «Beast» Lee viser hvordan den popcorngumlende utgaven av deg selv kan bli kringkastet til hele verden.

10) Trodde du Snapchat-bildene var borte?
Årets fjortis-greie var å sende bilder som forsvinner etter ti sekunder, gjennom Snapchat. Men bildene er slett ikke borte, de. Det er bare å ta et dypdykk i telefonen din, som kan de trylles fram igjen. Andre metoder er å snappe bildene opp mens de blir sendt og å fiske dem ut av serverne de passerer. Rettsmedisinerne Drea London og Kyle O'Meara forklarer hvordan.

Stikkord: black hat, hacking