Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Steve Jobs sa rett ut til tekno-journalist Walt Mossberg at «prisene vil være faste», på spørsmålet om hvorfor noen skulle ville kjøpe til 14.99 dollar, når de kan kjøpe for 9.99. Dette vil ikke bli tilfellet, svarte Jobs, fordi de ble enige med forlagene

Her avslørte Steve Jobs for mye til journalisten

Nå er Apple dømt for prissamarbeid.

Etter tre uker i retten fant dommer Denise Cote Apple skyldige i prissamarbeid med forlagene.

Amazon – en vanskelig konkurrent
Det var i forbindelse med lanseringen av Apples egen bokbutikk, iBooks, at Steve Jobs og Eddy Cue la press på bokbransjen for å komme til enighet om prisen på bøker. Amazon hadde (og har fortsatt) et sterkt fotfeste i markedet med svært lave priser.

Dette var en stor utfordring for Apple som måtte bestemme seg for prisene på bøkene, og de ville ikke være billigere enn Amazon.

Dette ble de dømt for
Det Apple er dømt for er å konspirere om å øke prisene på bøkene. Når Apple ble beskyldt for prisfiksing i 2012, var det ikke alene, men sammen med fem av de store forlagene.

Men forlagene ble såpass nervøse for utfallet av rettsaken, og ble enige med retten om forlik tidlig i år. Dette gjorde altså ikke Apple, og ble dermed det eneste selskapet igjen på tiltalebenken.

– En overvekt av bevis
I dommen heter det blant annet at:

«Saksøkerne har vist, ikke bare ved overvekt av bevis, men også gjennom overbevisende direkte bevis og med indisier, at Apple har deltatt i og tilrettelagt for en horisontal prissamarbeid-konspirasjon».

Saksøkerne vant altså på punktet om at Apple konspirerete sammen med forlagene om å sette en høyere pris enn Amazon.

– Brukte frykten for Amazon for å skaffe seg avtaler
Modellen Apple la frem var tilrettelagt for at forlagene, og ikke butikkene, skulle sette prisen. Apple er dømt for å innlede forhandlinger med forlagene, og for å prøve å overbevise dem om å bli med på Apples plan for å unngå å måtte selge bøkene til samme pris som Amazon, altså til 9.99 dollar (Apple landet på 14.99 dollar).

Dommer Cote var altså enige med saksøkerne at forlagenes frykt for Amazon gjorde at de godtok Apples vilkår.

Se klippet med Jobs
Dessverre for Apple er det faktisk et direkte sitat fra Steve Jobs, og flere eposter, som gjorde det vanskelig for selskapet å forsvare seg mot tiltalen.

For i et intervju med Wall Street Journal-journalist Walt Mossberg, gjør Apple-grunderen det klart at ovenfor Mossberg at Amazons mulighet til å diktere ebok-priser snart ville være over (akkurat fordi Apple hadde kommet til enighet med hele seks store forlag om en pris på 14.99, og ikke 9.99 dollar).

– Vi anker
Apple meldte kort tid etter at dommen ble kjent, at de anker. Dette uttalte de:

«Apple konspirerte ikke for å fikse ebok-prisene. Vi vil fortsette å kjempe mot disse falske anklagene.

Når vi introduserte iBook-butikken i 2010 så ga vi kundene større valgmuligheter, og pumpet inn mye nødvendig innovasjon og konkurranse inn i markedet ved å knuse Amazons monopolitisike grep over forlags-bransjen.

Vi har ikke gjort noe galt, og vi anker dommerens kjennelse.»

Kilde:
Reuters

Stikkord: Apple