Annonse


– Ubrukelig system

Selv om det er mange måter å skjule seg på, er det alltid greit å kunne sjekke hvem som faktisk eier eller står bak et nettsted.

Mangelfull informasjon
Men nå mener det internasjonale nettstyringsorganet ICANN at nettets «opplysningstjeneste» WHOIS må erstattes av noe annet.

Grunnen er at man ved å søke opp nettsteder som oftest i dag sitter igjen med mangelfull og i mange tilfeller helt irrelevant informasjon.

Uskyldige personer
Som oftest ender du opp med et selskap som har registrert domenet på vegne av en kunde du ikke får vite navnet på.

Annonse


Alternativt blir personer som ikke har noe med nettstedet å gjøre brukt som kontaktpersoner.

– Ubrukelig system
ICANN har derfor satt ned en gruppe med følgende mandat:

Å hjelpe til med å løse det nesten ti år gamle problemet med å erstatte det nåværende WHOIS-systemet, som av svært mange blir ansett som ubrukelig.

Sentralt register
Arbeidsgruppa som er nedsatt foreslår i sin ferske rapport (pdf) at man i stedet bruker en såkalt ARDS-modell. 

ARDS står for «Aggregated Registration Data Service», noe som vil innebære at opplysningene vil komme fra et sentralt register.

Det vil også bety at port 43, som i dag brukes til WHOIS-forespørsler, ikke lenger trenger å være åpen for at opplysningene skal være tilgjengelige.

Åpner for anonymitet
Samtidig foregår det en diskusjon i flere land om opplysningene om hvem som registrerer et domene virkelig skal være tilgjengelige for allmenheten.

I Sverige bestemte domeneregistreringsorganet Punkt.se for litt over en måned siden at det skal være tillatt med anonym registrering.

Men myndighetene følger med…
Og i lys av den siste tiden overvåkingsskandaler i USA og Storbritannia kan man spørre seg om det skal være slik at bare myndighetene skal ha tilgang til slik informasjon, og ikke vanlige folk.

Har du synspunkter på dette? Arbeidsgruppa tar i mot innspill fra vanlige brukere HER.

Annonse