– Ikke bra før det blir billig

Scene fra 1980-tallet: Alle har satt seg på pressekonferansen, PR-folkene har benket seg rundt konferansebordet og pressen er på plass i salen.

For sterke rygger
Inn toger sjefen sjøl med en trainee på slep. Læregutten sleper på en diger koffert. I den ligger et rør og en blytung basestasjon.

Det går et gisp gjennom forsamlingen. Dette koster flesk! Telefon uten tråd! Bærbar, om du har god rygg.

Annonse

Dyrt og dårlig
Spol fram til 90-tallet. Du er gjest i et velhavende hjem på Oslos beste vestkant. På veggen henger en 50-tommers plasma-TV til godt over 100 000 kroner. 

Etter å ha sjekket en slunken lønnskonto, trøster du deg med at bildet du har hjemme på «tjukkas»-TVen langt overgår det flate vidunderet på kakseveggen.

Blir nesten gratis
Og slik er det fortsatt. 

Skal du være først med det siste, må du punge ut. Forhåpentligvis vel vitende om at de samme produktene om få år kommer til å bli solgt for en slikk og ingenting og dessuten vare langt bedre og mer praktiske i bruk.

– Bare de rike kjøper sånt
Nå går Googles hus-futurist Ray Kurzweil ut og forteller oss det samme.

– Bare de rike har teknologi når den ikke virker, uttalte Kurzweil under GF2045-konferansen i News York denne uka.

Idioter med penger
Med det mener han at de såkalte «innovatørene» er like dumme som de er rike. 

En idiot og pengene hans skiller fort lag («a fool and his money are soon parted»), som britene sier.

De kaster seg over det nyeste innen teknologi og betaler skjorta for å kunne vise den fram for venner og bekjente. Totalt ubrukelige ting som ofte blir allemannseie om få år.

Fra 23 000 til 1150
Kurzweil brukte som eksempel en Motorola Dynatac mobiltelefon som i 1984 kostet 4000 dollar (23 000 kroner etter dagens valuta, ikke justert for inflasjon).

Du kunne verken sende tekstmeldinger eller surfe på nettet, og batteriet varte bare en halvtime med prat. Og når du pratet, rant pengene ut i strie strømmer.

I dag koster en standard smarttelefon som kan «alt» til sammenligning 200 dollar (1150 kroner) med binding i USA.

Kilde:
ArsTechnica.com

Annonse
Annonse