Dette mener vi om iOS 7

Vi har prøvd iOS 7 beta 1 i tre dager. Dette er våre første inntrykk av den største gratis-endringen av iPhone noensinne.

Det første du bør vite
Selv om mange ble overrasket første gang de så iOS 7, er ikke dette en stor forandring som mange vil ha det til. Det er så mange artikler om dette OS-et at det er lett å bli lurt til å tro at grensesnittet er så drastisk endret at man ikke kjenner det igjen. Det stemmer ikke.

Annonse

Apple stresser at mye riktignok er forbedret, og at OS-et har fått en visuell overhaling, men hele poenget er at alle som har brukt iOS før vil kunne bruke sjuern uten noen stor læringskurve – det mener vi Apple har klart.

Det er i hovedsak to ting du må lære deg med en gang: de to rullgardinene oppe og nede. Sveip en finger ned på hjem- eller låseskjermen, og varselsenteret kommer opp. Spotlight-søket er også flyttet.

Smart oppsummering
Fra varselsenteret kan du se en oppsummering av dagen din under «I dag» (vær, kalender, og Google Now-lignende funksjonalitet), mens under «alle» kommer alle varslene dine, f.eks. lynmeldinger fra Facebook, og e-post varsler. Legg merke til at direkte statusoppdateringer av Facebook og Twitter er borte – nå tar Siri seg av dette: si «Post to Facebook», eller «Post to Twitter», og man får opp den lille boksen man tidligere kunne trykke på. Det er selvsagt godt mulig knappene kommer tilbake i en kommende beta.

Sveip opp, og Control Center er tilgjenglig (også denne fra låsskjermen). Herfra styrer du blant annet lysstyrke, Bluetooth og musikk. Noe som var veldig uvant noen timer var å ikke finne Spotlight-søket på venstre side. Nå er Spotlight tilgjengelig uansett hvor du er, bare sveip ned fra midten av hjemskjermen.

Varselsenteret er fint, men…
Vi liker «I dag» som gir et kjapt overblikk over hva vi har planlagt for dagen, og hvordan været blir, men vi må likevel konstatere at det ikke er så veldig intuivit å måtte trykke på «Alle» for å få oversikt over siste varsler – det er tross alt det vi får mest av i løpet av en dag. Og de fordømte små x-ene for å slette gamle varsler er fortsatt for små.

Apropos varsler. Apple har endelig fått til kryssplattformsynkronisering. Det betyr at om du har en samtale gående i Facebook i en annen nettleser, så vil ikke de samme varslene dukke opp på mobilen.

Dette fungerer på sekundet: til man trykker i skrivefeltet på Facebook vil varselen være i varselsenteret i iOS 7, men sekundet man aktiverer skrivefeltet forsvinner den. Deilig.

Selv om Control Center leverer kjapp tilgang til ofte-brukte innstillinger, er det dumt det ikke er mulig å organisere innstillingene som man selv finner det mest naturlig.

Control Center mye styggere enn ikonene
Det er et eller annet med Control Center som ikke helt sitter som det skal, og vi tror det har noe med det visuelle å gjøre, og det faktum at man som sagt ikke kan stable ting som man selv vil.

Det er lagt til en slags gjennomsiktighet, men som likevel har forskjellige fargegrader. Det hele ender opp som å føles som et fremmed element som ikke passer med resten av OS-et, for ikke å snakke om ikonene der som minner veldig om Windows Phone. Det er forsåvidt helt greit å ta andres ideer (det gjør alle), men man må gjøre de til sine egne.

Med iOS 7 har nemlig Apple, ofte med stort hell, stjålet fra samtlige andre mobil-OS i markedet (Klassisk Steve Jobs-sitat: «Good artists copy, great artists steal»). Mange misforstår poenget hans, men det betyr altså å stjele de beste idéer, og å la selskapskulturen gjøre idéen til sitt eget, for sitt eget produkt, og på egne premisser.

Deler av det flate visuelle inntrykket er lånt fra Windows Phone, kontrollpanelet fra Android, mens multitaskingmenyen minner mye om førstnevnte, men var i WebOS før Microsofts «nye» mobil-OS.

For ikke å snakke om vær-appen som er en ren kopi av Yahoo superflotte «Weather» (som også vant en designpris på årets WWDC). Vi vil nesten ikke tro det om noen forteller oss at Apple ikke har betalt Yahoo en slump penger for å bruke samme design.

Yahoo Weather:

Apple-været:

 

Vi synes kontrollpanelet ser langt mer uferdig ut enn ikonene, samtidig som vi også er enige i at de grå ikonene for «Innstillinger» og «Kamera» ser noe malplassert fordi de er sølvgrå. Ellers synes vi de fleste ikonene ser bra ut, og tanken bak dem er god. Vi tror bare det krever litt tilvenning. For å være ærlige skjønner vi ikke hysteriet rundt ikonene etter å ha brukt OS-et selv i noen dager.

Selv om tidligere betaer av iOS har forandret seg lite før lanseringen, vil nok neppe dette være tilfellet med iOS 7, siden denne oppdateringen er så stor.

Stabil nok
Selv om dette er en beta 1 hadde vi ikke problemer med at noen av disse funksjonene hang seg, eller fikk mobilen til å ta omstart. Denne betaen er merkverdig stabil, men det betyr ikke at den ikke vil endre seg frem til lanseringen i høst.

Det er vanlig med en 5 til 7 betaer før nye iOS-versjoner lanseres i endelig versjon, og det samme, om ikke fler, vil nok iOS 7 få.

Spotify, Zite, Twitter, Facebook, Dropbox, Ruter-appene og Nike Running bruker vi ofte, og disse fungerte uten problemer, men IMDB krasjet hele tiden.

Den største grunnen til at man merker at dette er en tidlig beta-versjon er noe treg respons når man skal åpne apper og innstillinger (animasjonene er forøvrig nye). Ting skjer ikke så fort som man ønsker, spesielt ikke ved bruk av hjemknappen.

Dette savner vi
Apple har fortsatt bare avtale med Facebook og Twitter, så å dele innhold enkelt via andre tjenester er fortsatt langt unna Android. Vi savner langt flere partnere.

Det er heller fortsatt ikke mulig å definere andre standardapplikasjoner enn hva Apple vil du skal bruke. Liker du Chrome best? Dumt, for du kan ikke sette den som standard. Utrolig plagsomt.

Apples satsing på skytjenester er fortsatt sånn halvveis, selv om bilder- og musikk-appene nå er tettere integrert mot skyen.

Vi skjønner ikke helt hvorfor de ikke tilbyr mer gratis lagringsplass (5 GB gir Apple bort per i dag), når man med Dropbox lett kan få over 70 GB helt gratis ved verving i en begrenset periode. Akkurat som iTunes Radio virker det som om skyen er en hobby akkurat som Apple TV. Vi tror ikke Apple vil kunne beholde sin dominans om de ikke satser mer nettopp på dette.

Vi hadde også på det som posisitivt om Apple hadde implementert noen flere globale berøringsgester (de mange kjenner fra iPad), slik at vi ikke trenger å bruke hjemknappen hele tiden.

Og, om det ikke skjer store endringer før den endelige versjonen, er det fortsatt ingen nye muligheter til å endre på OS-et til sitt eget. Den eneste (visuelle) endringen her er at bakgrunnen følger mobilens bevegelse. Effekten er kul, men har lite med kontroll å gjøre.

Og ikke minst: når kommer Siri på norsk?! Supert at Siri kan gjøre ting som å skru av og på Bluetooth (og starte tredjepartsapplikasjoner), men vi må fortsatt snakke engelsk. Kult er det at man kan aktivere Siri ved å legge telefonen mot øret.

Foreløpig konklusjon
Når alt kommer til alt er dette en flott visuell oppstramming av iOS. Det nye designet føles lettere, mer «vårlig» om du vil. Skrifttypene er flotte og effektene er stilig, og elegant dempede på typisk Apple-vis. Dette føles som et OS som passer inn i 2013.

Dette er et mer moderne iOS, med noen nye funksjoner, men ikke en så stor oppgradering på overflaten at man ikke med en gang ser at det er iOS. Control Center, og forbedringene i varselsenteret, har lenge vært ønsket. Det skulle derfor bare mangle at de var på plass nå.

Spesielt etter å ha brukt sjuern i noen dager er det rett og slett lite innbydende å se på iOS 6. Se en smart sammenlign her.

Alt du ikke ser
En ting er det man kan se, men det er også gjort svært store endringer under panseret. Her er noen av de viktigste hentet fra iMore.com:

Nye utviklersett (API-er):

* iBeacons for mer nøyaktig lokasjon inne ved hjelp av Bluetooth 4.0' Low Energy Profile.

* Alle apper kan implementere AirDrop.

* Tredjepartsutviklere får tilgang til å forbedre Apple Maps (nøyaktige ruter, 3D-visninger, og bilder).

* MFi-gamepad-støtte.

* Sprite Kit for enkel koding av 2D-spill.

* Game Center støtter nye tur-baserte moduser, samt chat og utveksling. Autentisering for å stoppe hacking av Game Center-poeng.

* Mulittasking og nedlastinger: apper oppdateres automatisk, og apper oppdaterer informasjon seg når mobilen er i bruk.

* Inter-app audio: apper kan dele lydstrømmer seg i mellom.

* Videoopptak i 60 bilder i sekundet.

* P2P: finn enheter i nærheten, og kommuniser direkte uten Internett.

Nye funksjoner:

* Blokker uønskede nummer, FaceTime og meldinger.
* Forbedret epost-søk.
* Individuelle VPN app-innstillinger.
* Aktiverings-lås.
* Høydemåler.
* Støtte for lengre MMS-er.
* Video-zoom.
* Les PDF-merknader.
* Støtte for bedrifts single sign-on.
* FaceTime audio – lydsamtaler over WiFi.
* Varselssynkronisering.
* WiFi HotSpot 2.0 (automatisk tilkobling til gratis operatør-WiFi).
* Utvidelse av App Stor Volume Purchase.
* Stopp nettsider fra å følge deg etter at du har lukket dem i Safari.
* Nattmodus i Maps.
* Organisert app-konfigurasjon.
* Scan inn Passbook-innhold.
* Turn-by-turn gå-ruter.
* Italiensk, Koreansk og Nederlandske ordbøker.
* Maps bokmerke-synkronisering
* Smart nedlasting av TV-episoder. Trolig automatisk nedlasting av nye episoder av en sesong du følger med på.

iOS 7 kommer til høsten med et nytt utseendet, og en drøss nye funksjoner. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

 

Annonse
Annonse