Kobler seg til falskt nett uten videre

Det er utvilsomt ganske praktisk. Når du er ute og farter, kobler telefonen din seg automatisk på kjente nettverk.

Kopierer innstillinger
Men i dette ligger det en stor risiko.

For det er svært enkelt for ondsinnede hackere å kopiere både navn og innloggingsrutine i både åpne og lukkede trådløse nettverk.

Annonse

Falsk utgave
Og vips! Så er du inne på en falsk utgave av det du tror er din vanlige nettleverandør eller et offentlig nettverk du har benyttet før på en restaurant eller på et annet offentlig sted.

Det høres nesten for enkelt ut til å være sant.

iPhone-problem
Men det israelske selskapet Skycure har publisert et dokument som viser hvordan det kan gjøres.

Problemet gjelder bare iPhone. Android-telefoner er ikke berørt.

60 på ett minutt
For å illustrere at det virkelig går an, satte Skycure-folkene opp et falskt nett på en kafé i Tel Aviv. I løpet av ett eneste minutt hadde 60 gjester koblet opp sin iPhone til den falske WiFi-senderen.

Dermed kunne sikkerhetshackerne fange opp alle opplysninger som passerte mellom WiFi-punktet de hadde satt opp og hver enkelt telefon (noe de for ordens skyld ikke gjorde).

Som hos venner
Mange offentlige nettverk krever brukernavn og passord også om du har vært der før. Unntaket er nettverkene du bruker hjemme hos venner og familie. Der huskes passordet fra gang til gang.

iPhone-hullet innebærer at et offentlig nettverk plutselig oppfører seg som et «kjent» nettverk. Det er bare for hackerne å sette opp en hvilken som helst standard trådløs ruter ett eller annet sted i nærheten.

Vær på vakt
De færreste vil reagere på dette, og kanskje bare synes det er praktisk å slippe å skrive inn brukernavn og passord på ny.

Derfor er det all grunn til å være skeptisk om du neste gang slipper lettere inn enn normalt på stamkafeen din.

Annonse
Annonse