Gjorde Microsoft til latter

kommentar_liten
kommentar_liten
 I går var det både Apple-jippo I San Francisco og storkveld for spillfolket på E3 I Los Angeles.

 

Finger til kopisikring
Men selv om Apple både kunne presentere en innovativ, ny Mac Pro og detaljene i det nye, mobile operativsystemet iOS7, var det Sonys pressekonferanse på E3 som «satt».

Annonse

For like før hadde Microsoft tegnet og fortalt om Xbox One, en ny spillkonsoll så full av kopisikring og restriksjoner (DRM) at det kan få selv den mest fildelings-sinna piratjeger til å steile.

«Alt» er forbudt
Ikke kan du låne ut spillene dine sånn uten videre, ikke kan du kjøpe og selge dem fritt på bruktmarkedet og ikke kan du bruke konsollen uten å være på nett.

Alt er nå bundet til konto, og alt tyder på at Microsoft (som så mange andre) mener at fysiske spill snart vil tilhøre historien – akkurat som fysisk film og fysisk musikk. Plater er ut og inn kommer nettet.

Går motsatt vei
Sony signaliserte i går at de går motsatt vei. Nærmest retro, vil kanskje mange si. Fortsatt vil de satse på spill i esker. Og disse skal kunne omsettes fritt, akkurat som andre eiendeler du har kjøpt og betalt i butikken og tatt med deg hjem til odel og eie.

Ikke trenger du være på nettet heller. Om du skulle finne det for godt å ta med en PS4 på hytta og ikke gidder å tukle med 4G-telefon eller Ice, så vær så god.

Moderne og brukerfiendtlig
Sier altså Sony, som nå nærmest gir fingeren til et Microsoft som er så moderne at de oppfattes som brukerfiendtlige.

Tiden vil vise hvem som har rett. Om markedet virkelig etterspør virtuelle spill der produsenten har full kontroll over bruken, eller om folk helst vil kunne ta og føle på ting de investerer hundrelapper i.

Det beste fra begge verdener?
Ting som kan tas ut av hylla og beundres og som gir frihet og ekte eierglede mot «ting» som kan for andres over natta og som kan bli noe helt annet enn den varen du kjøpte når produsenten finner det for godt.

Kanskje vil vi ha det beste av begge deler – hvem vet.

Glad for hyllemeter
Personlig har jeg flere ganger prist meg lykkelig over at jeg fortsatt har all favorittmusikken på CD hver gang Spotify går ned. Og at jeg fortsatt kan fiske fram en obskur filmtittel fra min ungdom når Netflix ikke har fått rettighetene til den.

Og folk som er langt yngre enn meg gleder seg utrolig over utgamle vinylplater og blåser med den største selvfølgelighet støvet av stiften (noe jeg er glad jeg slipper).

Fratatt rettigheter
Uansett føler jeg meg sikker på at Microsoft ikke akkurat har lagt gullegget når de provoserer kundene sine slik de gjør.

For frustrasjonen over å bli fratatt rettighetene til egen eiendom ser nå ut til å overskygge fordelene med virtuelle varer.

Annonse
Annonse